Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Ideges rángás (tic)

Ideges rángás (tic)

A tic a gyerekeknél a test vagy arc rángatózása. Az idősebb emberek arcrángásától eltérően nem idegzsába következménye. A legközönségesebb ideges rángás gyerekeknél a szem vagy a szájszöglet apró megrándulása, az orr rándítás vagy szemhunyorgatás. Egyéb szokások közé tartozik a haj hátrávetése a homlokból, babrálása, huzigálása, torokköszörülés és szipogás, olyanok is akadnak, akik a fejüket verik oda valamihez. Az ideges rángás általában múlékony, és többnyire különleges feszültség vagy kimerülés esetén jelentkezik, s amikor a gyerek visszazökken a rendes kerékvágásba, eltűnik. Bizonyos fajta ideges rángás eléggé általános kisgyerekek között, és semmiféle problémát nem jelez.

Súlyosnak tekinthető-e?
Az ideges rángás veszélytelen – bár időnként bosszantó szokás.

Mi a teendő?
Ne foglalkozzunk túlságosan sokat az ideges rángással. Fokozhatja a gyerek szorongását, és ezzel csak rontunk a helyzeten.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha az ideges rángás nem zavarja mindennapi életüket, és nem okoz problémát az iskolában, akkor egyáltalán nem kell orvoshoz fordulnia.
Tünetek
• Az arc vagy a test egyik részének vissza-visszatérő lökésszerű mozdulata.

Mit várhatunk az orvostól?
• Tanácskérés esetén az orvos megnyugtat minket, hogy átmeneti problémáról van szó.

Hogyan segíthetünk?
• Mivel a fáradtsággal fokozódik az ideges rángás, ügyeljen rá, hogy a gyerek sokat pihenjen.
• Legyünk úrrá ingerültségünkön, hogy ne növeljük a gyerekben levő feszültséget.
• Ha a csecsemőnk a fejüket beverők kategóriájába tartozik, ne hagyjuk egyedül, mert elunhatja magát. Vegyük körül „lökhárító” burkolattal a gyerek ágyát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás