Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Idegentest a szemben

Idegentest a szemben

Ha idegen tárgy, például por- vagy homokszem kerül a gyerek szemébe, könnyezni fog és görcsösen összeszorítja a szemhéjait. Ha a kötőhártya felszínén úszik, elmozdítható, megpróbálhatjuk kivenni. Ám ha az idegentest beágyazódott a szemgolyóba vagy a szem színes részébe, a szivárványhártyán van, ne nyúljunk hozzá.

Súlyosnak tekinthető-e?
Apró por- vagy homokszem nem okoz problémát, mivel a könny gyorsan kimossa, de ha a gyermek szemgolyója megkarcolódott, vagy komolyabb sérülés (szúrás, vágás, ütés) érte, a helyzet súlyos, vészhelyzetként kell kezelni.

Mi a teendő?
Nézzük meg közelről, hogy úszik-e az idegentest a könnyben vagy beágyazódott a szembe. Vegyük rá a gyereket, hogy pislogjon, mert így kimozdíthatja az idegen testet. Hasonló módon segít a könnyezés is, amikor a fájdalom és a kellemetlen érzés miatt a gyermek sírva fakad. Jótékony hatással bír még a szemmosás. Röviditalos pohárba töltsünk színültig langyos vizet és helyezzük a gyermek szeméhez úgy, hogy kérjük meg, hajoljon előre. Amikor a pohár széle rásimul a szeme köré, mondjuk, hogy pislogjon bele a vízbe. Hatékony tisztítást érhetünk el.
Ha az idegentest beágyazódott a szembe
Ne próbálkozzunk elsősegélynyújtással. Gondoskodjunk arról, hogy a gyerek szeme fedve legyen. Vigyük a gyereket azonnal a legközelebbi szakrendelőbe. Ha az idegen test nem ágyazódott be a szembe. Tiszta zsebkendóvel távolítsuk el. Kérjük meg a gyermeket, hogy nézzen felfelé. Húzzuk szét a szemhéjait, hogy lássuk, ott van-e az idegentest. Ha felfedeztük, távolítsuk óvatosan el tiszta zsebkendővel.

Tünetek
• Erősen könnyező szem.
• A beteg nem bírja a szemét kinyitni.
• Gyakran jól látható idegentest.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sarkvidéki téboly

Inahloo ledobta magáról a ruháit, fel-alá járkált a hajó fedélzetén, és állati kiáltásokat hallatott. Aztán …

Hozzászólás