Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Májgyulladás (hepatitis)

Májgyulladás (hepatitis)

Súlyos, májat károsító fertőzés. Számos kórokozója van. Leggyakoribb a fertőző májgyulladás (A-hepatitis), mely elsősorban széklet útján terjed. Ha a gyermek vécéhasználat után nem mos kezet, a betegséget az általa fertőzött ételről, italról könnyen átviheti másokra. Az ún. B-hepatitis vírusa a vérben és a nyálban is fellelhető. Tünetei hasonlóak az A-hepatitiséhez. A betegség étvágytalansággal kezdődik, azután influenzához hasonló tünetek fejlődnek ki, amelyeket sárgaság követ: a bőr és a szem szaruhártyája megsárgul, a vizelet sötétbarna, a széklet igen világos, szinte fehér lesz.

Súlyosnak tekinthető-e?

Gyerekeknél a májgyulladás ritkán súlyos; teljesen felépülnek belőle. Mivel azonban fertőző, és családon vagy iskolán belül gyorsan terjed, azonnali kezelésé re van szükség.

Mi a teendő?

Ha gyermekünk étvágytalanná válik és influenza jellegű tünetek jelentkeznek nála, figyeljük bőre, vizelete, széklete színének bármilyen változását.
Ha a gyermek nem akar enni, kínáljuk gyakran hígított gyümölcslével vagy vízzel, amelybe csipetnyi sót és egy teáskanálnyi szőlőcukrot keverünk. Ily módon megakadályozhatjuk a kiszáradást. Ha májgyulladásra gyanakszunk, ne engedjük a gyermeket iskolába.
Fordítsunk nagy gondot a gyermek tisztálkodására: ellenőrizzük, mos-e kezet vécéhasználat után. Különítsük el a gyerek törülközőjét, mosdókesztyűjét, poharát, tányérját, evőeszközeit a többi családtagétól.

Tünetek

• Étvágytalanság.
• Influenzára hasonlító tünetek: fejfájás, láz, végtagfájdalom.
• Sárgaság, sötétbarna vizelet, világos széklet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas …

Hozzászólás