Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Lisztérzékenység

Lisztérzékenység

A coeliakia vagy lisztérzékenység allergiás reakció eredményeként a vékonybél belső falán jelentkezik, amikor a bél liszttel, illetve a benne található glutennel érintkezik. (A gluten gabonafélékben és magvakban található fehérje.) A bélfalak károsodása megakadályozza, hogy a táplálék felszívódjon. A gyerek nem fejlődik, nem erősödik, mivel értékes fehérjék,zsírok, kalóriadús tápanyagok, vitaminok és ásványok ürülnek a széklettel. A lisztérzékenység tünetei rendes körülmények között néhány héttel azután jelentkeznek, hogy a gyermek étrendjébe beiktatjuk a gabonaféléket. Ezzel párhuzamosan a gyermek rosszkedvű, ingerlékeny lesz.
Ha a betegséget nem állapítják meg időben, és nem kezelik az étrend megváltoztatásával, a lisztérzékenység hasfelfúvódáshoz vezethet; a végtagok pálcikaszerűen elsorvadnak, különösen az ülep lesz lapos, petyhüdt, csupa csont és bőr.

Súlyosnak tekinthető-e?

A lisztérzékenység súlyos betegség, mivel tartósan akadályozhatja a gyermek növekedését.

Mi a teendő?

Ha a kisbabát nemrég választottuk el, és szoktattuk gabonafélékre, s nagy mennyiségű, gyakori, bűzös széklete van, próbáljuk az ürüléket lehúzni a vízben, hogy lássuk, lemegy-e vagy a víz felszínén lebeg. Orvosi javaslat nélkül ne fogjuk glutenmentes diétára a gyermeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a gyermek súlya nem gyarapodik, nagy mennyiségű, gyakori és bűzös széklete van, forduljunk mielőbb orvoshoz.

Tünetek

• Nagy mennyiségű, gyakori, világos színű, bűzös széklet, amely annyira telített zsiradékkal, hogy alig lehet vízsugárral leöblíteni.
• Étvágytalanság.
• A fejlődés leállása.
• Bélgáztól felfúvódott has.
• Pálcika vékonyságú végtagok.
• Ingerlékenység, levertség.
• Lapos, petyhüdt ülep.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás