Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A szisztémás lupus (SLE)

A szisztémás lupus (SLE)

A szisztémás lupus (SLE) az immunrendszer gyógyíthatatlan betegsége. A szervezet védekezőmechanizmusa megtámadja a szerveket (főleg a kötőszöveteket, ízületeket és izmokat), miáltal gyulladás, fájdalom és szervkárosodás lép fel. A betegség többnyire fejfájással, fáradtsággal, izom- és ízületi fájdalommal, bőrkiütéssel kezdődik. Olykor a lupus minden előzmény nélkül kezdődik, de a tünetek fokozatosan, hónapok, sőt évek alatt is kialakulhatnak. Sok lupusos beteg bőre érzékeny a napfényre. A betegség inkább a nőket érinti.
A lupus gyógyszerekkel és megfelelő étrenddel sokáig egyensúlyban tartható. Az előírt diéta a betegség megjelenési formájától függ. Egyeseknek például a káliumbevitel fokozását, másoknak, akiknél vesebántalom lép fel, esetleg annak csökkentését ajánlják.
Bizonyos tápanyagok elengedhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ilyen a narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben levő béta-karotin, a kiviben található C-vitamin, valamint az osztrigában és más tengeri élelmiszerekben levő cink. Több vizsgálat is azt mutatja, hogy a tengeri halak fogyasztása segíthet szembeszállni a lupus okozta gyulladással.
A beteg állapotát ronthatja az elhízás, a helyes testsúly megtartásának tehát nagy jelentősége van a tünetek megfékezésében. Különösen szteroidkezelés alatt kell erre ügyelni.
A lupusban szenvedőknek nem tanácsos napfényre menniük, ezért D-vitamin-szükségletüket az étrendből kell hogy fedezzék. Tojásból, vajból, tejből, halolajból, margarinból, vitaminokkal dúsított gabonapehelyből.
Minthogy sok lupusos betegnél vesepanaszok és magas vérnyomás alakulhatnak ki, kerülendők a nagy sótartalmú élelmiszerek. A megfelelő veseműködés fenntartásához legalább napi 1,5-2 liter vizet kell inni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Addikcio

Magyarul függőség. Bizonyos értelemben mindenki függő. Megkülönböztethetünk lelki, fizika és a kettő kombinációjából álló függőséget. …

1 hozzászólás

  1. üdv. elnézést a zavarásért! sajnos a barátnőm nel diagnóztizálták a SLE lupus nevu betegséget. én szeretnék némi infórmációt kérni betegtől vagy annak hozzá tartózójától. hogy kicsit jóbban készújek a dolgokra. mert párom és én is fiatalok vagyunk. választ ellőre is köszönöm!

Leave a Reply