Kezdőlap / Állatok / Halak / Mindent a halról!

Mindent a halról!

A halak a gerinchúrosok törzsének egy nem rendszertani csoportja,fajtája. Régebben egységes osztályként tartották számon őket, mára már azonban elsődlegesen vízi gerinces állatok A négylábúakon kívül a koponyások kládjába tartozó összes élőlény hal.
A halak tehát nem egységes rendszertani kategória mivel parafiletikus csoportot alkotnak, mivel nincs olyan közös levezetett jellemzőjük, amely valamennyiükre érvényes volna és semmilyen más gerinces állatra nem volna érvényes. Közös tulajdonságaik a „nem négylábú” jellegükből következik, ami viszont ősi tulajdonság.
A csoporton kívül még néhány olyan élőlénycsoport neve is tartalmazza a hal szót, amelyek rendszertanilag valójában nem tartoznak a halak közé. Ilyenek például a puhatestűek közé tartozó tintahalak (Sepiida), valamint a lándzsahalaknak nevezett apró fejgerinchúrosok. Szintén nem sorolhatjuk halak közé a békák vízben élő lárváját az ebihalt, ahogyan a többi kétéltű vízben élő, halszerű alakja sem. Valamennyi négylábú állat, így az ember is az embrionális fejlődése egy jellemző szakaszában halhoz hasonló, mivel az egyedfejlődés során láthatóvá válhatnak a közös evolúciós múlt nyomai.
Mára közel több, mint 31 000 fajuk ismert és rendszerezett. Ebből a recens fajok száma 28 000. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájára 1200 veszélyeztetett faj került fel.
A halak bőre egymástól világosan megkülönböztethető két rétegből áll: a többrétegű, el nem szarusodó hámból illetve a vastag irhából áll. A hámban található sok a nyálkát termelő sejtcsoport. A mélytengeri halaknál a hámban mirigyszerű világító sejtek is megtalálhatók. Egyes édesvízi pontyfélék, mint például a dévérkeszeg, különleges tulajdonsága a hám felületén képződő nászkiütés, a dorozsma. Minden hal testét nyálkaréteg fedi, ennek megvastagodása vagy elvékonyodása a hal pusztulásához vezet.
De nem csak tengeri,tavi,folyami halaink vannak a legszebb amit akváriumban tartunk megfelelő tisztaság és környezet mellett.
Szemet kápráztató színvilágával a nézőt rabul ejti a gondosan felszerelt akvárium.Csak ajánlani tudom,hisz nem csak csodaszép, de igen jótékony-nyugtató hatású is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Carp fishing avagy mi kerüljön a horogra

A igazán elterjedt az édesvízi halfajok között a ponty. Eredeti élőhelye az alföldi jellegű, nyáron …

Hozzászólás