Kezdőlap / Állatok / Halak / Betta, a sziámi harcos hal

Betta, a sziámi harcos hal

1892-ben érkezett Európába a Sziámi harcos hal, tudományos nevén a Betta splendens. A sziámi harcoshal az egyik legismertebb és egyik legkedveltebb trópusi díszhalunk.
Származási helye Szingapúr, Thaiföld. Eredetileg iszapos fenekű, sekély állóvizek, valamint rizsföldek lakója.
A harcos hal nevét onnan kapta, hogy agresszíven védelmezi területét, ha hím vetélytárs érkezik, akkor azt minden eszközzel elzavarja.

20-25 literes medencében is jól érzik magukat egy Betta, de
egy hím és egy nőstény sziámi harcos halat már egy 40 literes akváriumba tegyünk, lehetőleg sok búvóhellyel, az ideális az lenne, ha egy 60 literes akváriumba rakunk két nőstényt és egy hímet. Így garantált a szaporodás.
A nőstényt a hímtől egyszerűen meg lehet különböztetni, a nősténynek ugyanis barnásan csillogó színe van és nincsenek annyira fejlett úszói, mint a hímnek.
A víz hőmérsékletének 25-26 fokosnak kell lennie és alaposan le kell fedni az akváriumot, mert könnyen megfáznak.
A leggyakoribb betegsége a sziámi harcos halnak az úszóhólyagos probléma, ekkor nehezen tud felmenni levegőért.

A kifejlett hím 7-8 cm, míg a nőstény 1-2 cm-rel kisebb marad. A sziámi harcos halak élettartama rendszerint 3 év, de ha megfelelő körülmények között tartjuk őket, nem ritka a 4-5 év is.
A hímek hát- , farok- , és farok alatti úszói rendellenesen meghosszabbodtak. Ezt a különös nagyságú úszókat a kambodzsai tenyésztőknek köszönhetjük.

A sziámi harcos halak szája felfelé forduló, így a felszínen lebegő táplálékot is magukhoz tudják venni. Természetes élőhelyükön a szúnyoglárvákat, és a vízbe hulló rovarokat is megeszik. Tápláléka inkább élő eleségből (tubifex, szúnyoglárva) álljon össze.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cápaharcsa

A cápaharcsa , latin nevén Pangasius sutchi , nevétől eltérően nem egy cápaféleség hanem a …

Leave a Reply