Kezdőlap / Állatok / Halak / Akvárium berendezése

Akvárium berendezése

Akváriumunk szépsége elsősorban attól függ, hogy milyen esztétikusan tudjuk berendezni. Azonban a szépséget össze kell egyeztetni a halak igényeivel is. Ugyanis hiába szép egy akvárium, ha betegek benne a halak és hiába egészségesek a halak, ha rossz rájuk nézni.
Segítségül leírom mindkét esetben a szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni.
Esztétikai szempontok: Fontos, hogy természetes hatást keltsen. A boltban kapható díszeket érdemes úgy pakolni, hogy semmi sem kerüljön egy kupacra. Ha már megvettük tegyünk mindent jól látható helyre. Ezek ugyanis nagyon fel tudják dobni az egészet, azonban vigyázzunk arra, hogy a magas és nagy tárgyakat az akvárium hátsó részeibe kell helyezni, míg az alacsonyabbakat középre és végül a legkisebbeket legelőre. Ugyanezt a szabályt kell betartani a növények elültetésénél is. Minél nagyobb egy növény levele, annál hátrébb kell kerülnie. Ugyanis, ha ezeket hoznánk előtérbe, akkor nem túlzottan sok látszódna az összes többi díszből és növényből, valamint a halakból sem. Ha van kedvünk rakhatunk a természetben gyűjtött díszeket is az akváriumba, de ezekkel nagyon vigyázni kell, nehogy valamilyen fertőzést hozzanak a vízbe. A szűrőt, a fűtőcsövet, valamint a légpumpa vezetékét és porlasztóját is a lehető legjobban el kell rejteni.
A halak szempontjából: Figyelni kell arra, hogy legyen elég búvóhely számukra, hiszen ettől érzik magukat biztonságban. De kell hagyni a felső részekben valahol egy nyílt területet is, ahol kedvük szerint szabadon úszkálhatnak. Arra is figyelni kell, hogy ne legyen túl sűrű a növényzet, hiszen mint minden vízi és szárazföldi növény, ezek is oxigént termelnek, azonban éjszaka épphogy szén-dioxidot juttatnak a vízbe. A növényekkel túlzsúfolt akváriumban előfordulhat, hogy éjjel elfogy az oxigén és kipusztul az összes hal. Azokra a halakra is gondolni kell, amelyek a talaj közelében élnek. Ha szeretnénk ilyet rakni az akváriumba, akkor nem szabad éles kavicsokat rakni az aljzatra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amur

Amur Kína északi területein és Szibériában őshonos édesvízi hal, a nevét az Amurfolyóról kapta. Folyóvízi …

Leave a Reply