Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hőguta, napszúrás

Hőguta, napszúrás

Hőgutáról és napszúrásról akkor beszélhetünk, amikor rendkívüli meleg vagy izzó napon tartózkodás hatására a szervezet hőszabályozó mechanizmusa felmondja a szolgálatot. A szervezet már nem képes normális módon – verejték termelésével – lehűteni magát. A gyerek nem izzad, bőre száraz marad, s ehhez kábultság és szapora érverés is társulhat. Ezt tudatzavar és eszméletvesztés követheti.

Súlyosnak tekinthető-e?
A hőguta igen súlyos állapot, végzetes is lehet és vészhelyzetként kezelendő. Vannak olyan elsősegély nyújtási lehetőségek, melyeket a segítség megérkeztéig alkalmazni lehet.

Mi a teendő?
Vetkőztessük le a gyereket, és fektessük le egy hűvös helyiségben. Mérjük meg a pulzusát és a hőmérsékletét. Ha magas láza van, azonnal hívjunk orvost, vagy vigyük a gyermeket a gyermekrendelésre. Ha a gyermek láza nem annyira magas, próbáljuk meg fokozatosan csillapítani. Alkalmazzunk hűtőfürdőt vagy mossuk le langyos vizes szivaccsal az egész testét. Tegyünk a gyerek homlokára hideg vizes borogatást, és adjunk neki bőséges mennyiségű hideg italt.
Rendszeresen mérjük a lázát, hogy megbizonyosodjunk, valóban csökken-e.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Ha magas láza van, hívjunk azonnal orvost vagy vigyük a gyermeket a gyermekrendelésre.

Tünetek
• Akár 40 *C-ig is felszökő láz.
• Forró, száraz, nem verejtékes bőr.
• Aluszékonyság.
• Szapora érverés.
• Zavartság, majd eszméletvesztés.

Mit várhatunk az orvostól?
Az orvos folytatja a gyermek lázának csökkentését. Vannak vészhelyzetben adható speciális gyógyszerek, amelyek leszállítják a test hőmérsékletét.

Hogyan segíthetünk?
Használjunk speciális napvédő krémeket. Gondoskodjunk arról, hogy tűző napon fedve legyen a gyerek feje. Tartsuk szemmel, ne engedjük túl sokáig nagy melegben vagy napon játszani.
A kisgyermekek többnyire még nem elég óvatosak. Ha tehát még nem szokott hozzá a meleghez és a naphoz, akkor nekünk kell arra figyelni, hogy mennyi időt tölt a tűző napon.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A mell önvizsgálat

A megelőzésben a mell önvizsgálata a legfontosabb. Ezt minden 20 év feletti lánynak, ill. asszonynak …

Leave a Reply