Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Hörghurut (bronchitisz)

Hörghurut (bronchitisz)

Hörghurutnak nevezzük a tüdőbe vezető nagyobb légutak nyálkahártyájának gyulladását. A betegség úgy keletkezik, hogy egy kisebb felső légúti hurut – megfázás vagy torokfájás – csökkentve a gyermek fertőzéssel szembeni ellenállását, ráterjed az alsóbb lég utakra. A vírus-vagy baktériumfertőzés a légutakban nyálkahártya-duzzanatot és fokozott váladék termelődést okoz, ami a lélegzést nehezíti. Száraz, szaggató köhögéssel kezdődik, ami egy-két nap múlva nedves jellegűvé válik, köpetet hoz felszínre.

Súlyosnak tekinthető-e?
Egy éven felüli gyermekeknél a hörghurut általában nem súlyos betegség, de ritka esetekben a nehéz lélegzés és hányás olyan nyugtalanító formában jelentkezik, hogy kórházi kezelést igényei.

Mi a teendő?
Ha a gyereknek hűlése, homlok vagy vagy arcüreggyulladása, torok-vagy középfülgyulladása volt, és állapota rosszabbodik, mérjük meg a hőmérsékletét. Ha lázas, ellenőrizzük négyóránként és csillapítsuk lázát kúppal, tablettával, hűtőfürdővel, langyos vizes szivacsos lemosással.

Tünetek
• Hőemelkedés, láz.
• Száraz, szaggató köhögés, ami később feloldódik, és zöldes vagy sárgás köpetet hoz felszínre.
• Ziháló, szapora légzés, gyakran több mint 40 lélegzetvétel percenként.
• Légzési nehézség.
• Étvágytalanság.
• Köhögést kísérő hányás.
• Súlyos esetben az ajak és a nyelv elkékülése.

Ha a gyermek kitartóan köhög, figyeljük, képzödik-e köpet, és ha igen, biztassuk a gyermeket, hogy köhögje fel és köpje ki.
Ha nem képes rá, fektessük a térdünkre, és köhögéskor veregessük a hátát.
Kínáljuk a gyereket sűrűn folyadékkal; ha nem akar enni, buzdítsuk bőséges folyadékfogyasztásra, hogy elhárítsuk a kiszáradás veszélyét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás