Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Igény szerinti etetés

Igény szerinti etetés

Az „igény szerinti etetés” fogalma időről időre felmerül, félrevezetve az anyukákat és elhitetve velük azt, hogy’ a korai időszakban bármiféle időbeosztás káros hatással lehet a csecsemő táplálkozására, illetve néhány szakember szerint az érzelmeikre is. Míg én teljesen egyetértek azzal, hogy a régimódi négyóránkénti etetés – függetlenül attól, hogy az szoptatással vagy üvegből etetéssel történik – természetellenes az újszülötteknek, szerintem az igény szerinti táplálás fogalmát túlságosan tág értelemben használják.
Sajnos az álmatlan éjszakákat okozó alvási rend legtöbbször már a kórház elhagyása előtt beáll. Mivel a babát napközben hagyják hosszabb ideig megszakítás nélkül aludni, természetes, hogy éjszaka többször is éhes lesz, és igényli az etetést. Ebből aztán egy olyan ördögi kör alakul ki, amikor a baba a nap nagy részében alszik, így az éjszaka jelentős részében ébren lesz.
Ezt az etetési és alvási menetrendet számos szakember tartja jónak, mivel abban hisznek, hogy a babának kell vezérelnie az etetést. Innen ered az „igény szerinti” vagy a „baba által irányított” etetési módszer elnevezés. Néhány szakember még azt is állítja, hogy a csecsemő felkeltésével károsodást okozhatunk, és nagyon ellenségesen állnak az általunk javasolt időbeosztás hoz és tanácsokhoz. Mi, amikor ikreket és koraszülött babákat
gondoztunk, saját magunk tapasztaltuk, hogy ez az állítás egyszerűen nem igaz. Azt vettük észre, hogy ezeknél az újszülötteknél és ikreknél a kórházi alkalmazottak már kialakítottak egy etetési rendet. Mivel ezeknek a nagyon pici babáknak az élete függött attól, hogy elég gyakran egyenek keveset, nem kockáztathatták azt, hogy sokáig hagyják őket aludni az etetések között.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Cseperedik a baba

Az eddig háttérbe húzódó apukák is most már bátran etethetik a kicsit – persze csak …

Leave a Reply