A dombágyás

Mint azt a cím is elárulja, ennél a művelési módnál a növényeket mesterséges dombra telepítik. A dombon élő növények számára a magasabb talajhőmérséklet és a néhány évig tartó, folyamatosan jó talajellátás igen kedvező. Kisebb kertekben egyúttal a beültethető felületet is megnövelhetjük. A dombágyások terméshozama nagyobb, mint a hasonló sík területeké. Az ágyás szélessége 1,2 méter, hossza pedig tetszés szerinti lehet. Fontos, hogy észak-déli tájolású legyen, elkerülve ezzel az állandóan árnyékos oldal kialakulását.
Vetés szabad földbe
A legkedvezőbb a soros vetési forma, mert így a sorközöket könnyebben tisztán tudjuk tartani. A magvakat mindig annyi földdel takarjuk be, mint amilyen vastagok saját maguk. A jó csírázás és kelés előfeltétele az egyenletes, jó talajnedvesség és a megfelelő hőmérséklet. Fontos, hogy a talaj laza legyen, s ne cserepesedjen ki; ezt talajtakarással meg tudjuk előzni. A finom magvakat homokkal vagy fűrészporral keverve vessük! A lassan kelő növényeket gyorsan mutatkozó jelzőnövényekkel együtt vessük! Ilyen például a retek.
A magvetést ágakkal, hálóval vagy libegő riasztócsíkokkal védjük a madarak mohó étvágyától! A madárijesztők gyorsan hatástalanná válnak, mert a madarak egy-kettőre megszokják őket.
Palántanevelés
Palántaneveléssel már kora tavaszra erős, ellenállóképes növényeket nevelünk, így remény van a korai termésre. A palántaneveléshez és vetéshez változatos formájú és anyagú edényeket használhatunk. A vetéskor felhasznált föld csíramentes legyen, és csak minőségi, válogatott magot vessünk!
A kelő palánták közül csak a legerősebbeket tűzdeljük át, amelyeken teljesen kifejlődtek a sziklevelek. Tűzdeléskor ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne sérüljenek meg, és ne gyűrődjenek vissza! A magoncokat olyan mélyre ültessük, hogy csíraleveleik még épp a földfelszín felett maradjanak. A palánták közül ismét csak a legerősebbek kerüljenek a végleges termesztőhelyre, amelyek a kártevőkkel, kórokozókkal szemben a legellenállóbbak, mert a kártevők a gyenge, beteg növényeket támadják meg legelőször!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A díszfű felhasználási területei

A kertben A díszfű idegen a kertben, ha nem a neki megfelelő helyre telepítjük vagy …

Leave a Reply