Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Fűszer a diabétesz ellen

Fűszer a diabétesz ellen

Fűszer, ami mégy gyógyít is.
Képzeljük el kedvenc ételeinket fokhagyma, gyömbér, fahéj vagy egyéb fűszer nélkül, amelyek elválaszthatatlanul hozzá tartoznak. Még tréfának is ízetlen lenne.

Mindenki tudja, hogy a fűszerek jellegzetes ízzel, zamattal gazdagítják táplálékainkat. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy az ételeinkre szórt piros, sárga vagy barna porok és őrlemények -a főzéshez vagy utólagos ízesítéshez használt friss zöld-fűszerekről már nem is beszélve- milyen fontos élettani hatással bírnak. Újabb kutatások sora megerősítik, hogy növények egy seregnyi, az egészség megőrzését szolgáló vegyületet tartalmaznak, amelyek főleg a magvakban és más olyan részekben koncentrálódnak, amikből az ízesítők készülnek.
Az antioxidánsok hallatán sokaknak bizonyára elsőként az áfonya ugrik be, de a szegfűszeg is kiváló forrása e hasznos vegyületeknek.
Ma már tudjuk, hogy a zsíros húsú halak gyulladásgátló hatású tápláléknak számítanak, de ugyanígy a gömbér is.
Egyes fűszerek pedig- elsősorban a fokhagyma és a kurkuma- a rák ellen védenek. Ezenkívül sok fűszer baktérium- és vírusölő tulajdonsága ugyancsak bizonyított.

Fahéj

A fahéj bizonyos desszertek, sütemények nagyszerű ízesítője, de talán nehéz elképzelni, hogy ennek a barna pornak bármilyen élettani előnye van- pedig az egyik legerősebb gyógyhatású fűszer. Leginkább akkor figyeltek fel rá, amikor bebizonyosodott, hogy segíthet a diabéteszes betegek vércukorszintjének szabályozásában. Egyes természetes vegyületei javítják az inzulinfunkciót, és már napi negyed vagy fél kiskanálnyi mennyiség is jelentősen leviszi a vércukort.
Ugyanekkora adagja ezenkívül a triglicerindek és az őszkoleszterin szintjét 12-30 százalékkal csökkenti. A fahéj akadályozza a vérrögképződését is, így az almás pite eme nélkülözhetetlen hozzávalója igazán szívbarát tápláléknak tekinthető. Több más fűszerhez hasonlóan a fahéj is rendelkezik bizonyos antibakteriális, gyulladásgátló tulajdonságokkal. Kimutatták, hogy sok más mikroba között például a kólibacilus (E. coli) is legyűri.
Egyeseknél csökkenti a gyomorégést is.

Hasznos tipp

Optimális adagja naponta fél kiskanálnyi. Célszerű azonban fokozatosan eljutni ehhez a mennyiséghez.

Nem jön ki a fahéj ajánlott napi adagja, ha csak a zabkását, a gyümölcsrizst vagy az almaszósz szórjuk meg vele?
Adjunk kb. fél kiskanálnyit a frissen főzött, forró kávéhoz. Teába is keverhetjük, sőt az édesburgonyát is fűszerezhetjük vele- ez utóbbi mértékkel fogyasztva szintén jótékony táplálék a cukorbetegek számára.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás