Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Cukorbetegség (Diabétesz)

Cukorbetegség (Diabétesz)

Kevés betegség függ össze ilyen szorosan az étrenddel. Nemcsak az érintettek és ismerőseik, de nagyjából mindenki tudja, hogy az édességet fogyasztása -finoman szólva- nem tesz jót a vércukornak.
Ám a történetnek itt még nincs vége, mert ugyanennyire káros, sőt talán még veszélyesebbek a finomított szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek-minden olyan tésztaféle, sütemény, keksz, pékárú, ami sima (fehér) liszttel készül, és ami a szervezetben gyorsan glükózzá (szőlőcukorrá) alakul át. De az is árt, ha egyszerűen csak túl sokat eszünk, mert az elhízás ugyancsak a diabétesz egyik előidézője lehet.
A sok fölös kalória és a finomított szénhidrát bevitele közvetlenül nem, de közvetve 2-es típusú cukorbajhoz vezethet. A kutatások szerint jóval nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata azoknál, akik rengeteg könnyen felszívódó finomított szénhidrátot, amellett zsiradékokat,(fölég állati eredetűeket) és állati fehérjéket fogyasztanak, amit azoknál, akik az ezeket tartalmazó élélelmiszerekből csak mértékkel esznek, más szóval, a túlnyomó részben zsíros sültekből,
hasábburgonyából, cukros üdítőkből és süteményekből álló étrend kikövezi a 2-es típusú cukorbetegséghez vezetőutat.
Szerencsére azonban ezek a „kövek” felszedhetők, ha táplálkozásunkban fokozatosan kisebb, de annál lényegesebb változtatásokat vezetünk be. Akinél már kialakult a 2-es típusú cukorbaj, egészséges diétával és szükség esetén pár kiló leadásával szinten tudja tartani a vércukorszintjét, és csökkentheti, sőt egy idő után akár el is hagyhatja az inzulint vagy más antibiotikumokat.
A dolog egyszerű: fogyasszunk olyan élelmiszereket, amelyek lassan szívódnak föl a bélrendszerből- pl. Graham- vagy korpával dúsított kenyeret a fehér cipó helyett, babot a burgonya helyett-, továbbá sok gyümölcsöt és zöldséget (nincs olyan betegség, amire ne lennének jók).
De számos más élelmiszernek is fontos szerepe lehet, hogy a cukorbajt szinten tartsuk.

Gyógyhatású táplálékok

  • Gyümölcsök,zöldségek
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék
  • Bab,borsó,lencse
  • Kávé (koffeinmentes még jobb)
  • Fahéj
  • Földimogyoró,diófélék
  • Olívaolaj
  • Étkezésnél 1 pohár bikavér kifejezetten jót tesz

Pár jó tanács

Kerüljük a túl zsíros, vörös húsokat,helyette halat,lazacot vagy szárnyasokat fogyasszunk
Gyümölcsöt,zöldséget lehetőleg nyersen fogyasszuk
Állati eredetű zsírok helyett növényi olajjal főzzünk ( legjobb az extra szűz olívaolaj)
Kerüljük a cukros üdítőket ,helyette frissem préselt gyümölcslelet igyunk.

Sajnos a cukorbetegség nem gyógyítható, de vele járó szövődmények (vakság, érszűkület, nehezen gyógyuló sebek) kialakulása elkerülhető a táplálkozási szokások megváltoztatásával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vérszegénység- anaemia

A vérszegénység nem azt jelenti, hogy kevesebb vérünk van, hanem azt, hogy a vér oxigénellátó …

Hozzászólás