Fáj a feje?

Az egyik leggyakrabban előforduló idegrendszeri eredetű betegség a fejfájás. Érdemes elkülöníteni azokat a fejfájásos panaszokat, melyek szinte minden ember életét megkeserítik azoktól, melyekhez már orvosi segítségre van szükség.
A frontérzékenység, a manapság jellemző hirtelen és nagy hőmérséklet ingadozások, a frontok hirtelen váltakozása, a légnyomás, a mindennapi stressz, a nem megfelelő táplálkozás, a kimerültség, az alváshiány, menstruáció, a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok vagy egy egyszerű influenza, kapcsolati és magánéleti problémák mind okozhatnak fejfájásos panaszokat. Fájdalomcsillapítókkal általában gyorsan enyhíthetők a panaszok.
Probléma akkor van, ha a tünetek hosszan tartóak és a fájdalomcsillapítók sincsenek megfelelő hatással a gondra. Ebben az esetben érdemes felkeresnünk háziorvosunkat, aki elsősorban laborvizsgálatot fog kérni, mely már bizonyos kiváltó okokra fényt deríthet. Bizonyosabb azonban az, hogy továbbküld majd szakorvosi vizsgálatra, ideggyógyászhoz, aki alapos vizsgálat után olyan speciális vizsgálatokat javasol, mint a komputertomográfia ( CT ) , az MRI és általában nyaki ultrahangot is végeznek, hiszen a fejfájásos panaszokat okozhatja a pajzsmirigy megbetegedése is.
Az MRI vizsgálat sokak számára félelmetesnek tűnhet, főleg azoknak, akik klausztrofóbiával küzdenek. Érdemes összeszedniük nekik is a bátorságukat, hiszen ezzel a vizsgálattal az agy minden szegmensét tökéletesen tudják vizsgálni és kizárni egy esetleges komolyabb megbetegedés lehetőségét. Fájdalommal abszolút nem jár ez a vizsgálat, még kontrasztanyag használata sem feltétlen kötelező hozzá.
Az esetek többségében a szervi okok kizárhatóak és a beteg migréntől szenved, vagy idegrendszeri, pszichológia alapon fáj a feje, mely tünetek gyógyszeresen sikerrel kezelhetőek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply