Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Halászlé illata Baja város felett

Halászlé illata Baja város felett

A bajai módra készített halászlé a gasztronómia egyik remekműve. Nem csak a Baja város lakóinak a kedvenc étele, hanem Baja környékén élő települések lakói is ugyanazt vallják, hogy a bajai módon készült halászlé az igazi. Öregektől, gyerekekig a bajai ember nem tud elképzelni egy hetet halászlé nélkül.
A bajai módra készült halászlé a világ legegyszerűbb, leggyorsabb módon készült, legfinomabb halászléje. A bajai ember mindig talál alkalmat, hogy elővegye a háromlábat, rézbográcsot és máris betölti az utcát, a környéket a halászlé illata. Baján és környékén nem csak nagy ünnepek, böjtök elmaradhatatlan fogása. Névnap, születésnap, kártyaparti, baráti beszélgetés, bármilyen alkalom, elképzelhetetlen halászlé nélkül.
A halászlé főzés elengedhetetlen kelléke egy jó rézbogrács. Baján élnek olyan mesteremberek, akik ezt a halászlé főző edényt készítik. Formáját tekintve eltér az közismert bográcstól. Az alja széles, a szája felé keskenyedik. A bográcsban a széléről a közepe felé forr a lé, így a halszeletek egyben maradnak. A bográcsban akkor lesz a halászlé igazán tökéletes, ha fával tüzelnek alatta, de nem mindegy hogy milyen fával.
A halászlé főzés a férfiak kiváltsága, az elkészítésének módja apáról fiúra szállt. A férfiak számára ez nem teher, nem munka, hanem egy örömteli program. A bajaiak szerint csak férfiember tud igazi halászlét főzni.
A nőknek is megvan a szerepe ebben a programban. A bajai halászlé egyik legfontosabb jellemzője, hogy gyufaszál metélttel tálalják. Amilyen jól főzik a férfiak a halászlét, olyan kiválóan készítik a nők a gyufaszál metéltet.
A gyufaszál metélt frissen gyúrt tésztafajta. A nevét onnan kapta, hogy széle hossza, olyan, mint a gyufaszál. Ezt a tészta fajtát általában nem is készítik más ételhez.
Ha a bajaiak nem otthon készítik a halászlét, hanem valahol kint a természetben, akkor a tésztát kész állapotban, előre megfőzve viszik a helyszínre.
A mai rohanó világunkban már gyakrabban előfordul, hogy készen vásárolt tésztát használnak, de sohasem olyat, ami pörkölt mellé való tészta, makaróni, széles metélt stb. Baja környékén a gyufaszál metélt megtalálható a boltokban. A frissen gyúrt tésztát azonban semmi sem pótolja.
Karácsony szent estéjén, húsvétkor nagypénteken szinte beteríti a várost ez a csodálatos, forró illatfelhő, mert minden háznál a szabadban, bográcsban fő a halászlé. Csukott szemmel is érzi a haza igyekvő, hogy megérkezett.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldségek fagyasztása

A mélyhűtött zöldség minősége annál jobb, minél gyorsabb a fagyasztás. A hazai mélyhűtő szekrényekben kb. …

Hozzászólás