Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Az igazi Baklava titka

Az igazi Baklava titka

Ha a baklavával kapcsolatos adatok után kutatunk az Interneten, kiderül, hogy a baklava nem csak Törökországban, de a Közép-Kelet, a Földközi-tenger keleti része és a Balkán összes országának népei között jól ismert. A baklavát a görögök, bolgárok, örmények és arabok mindannyian saját hagyományos édességeik között tartják számon.
Ha arra gondolunk, hogy mindezek a területek, tehát a Közép-Kelet, a Földközi-tenger keleti partvidéke és a Balkán is valaha az Oszmán Birodalom részét képezték, mondhatnánk azt, hogy a baklava egy hagyományos oszmán édességfajta.

A baklava tradicionális, török receptje a következő:
12 dkg dió, aprítva
12 dkg pisztácia, aprítva
6 dkg porcukor
fél kk. őrölt fahéj
9 dkg félédes csokoládé, felaprítva
9 dkg vaj
7 réteslap
9 dkg porcukor
1,5 dl víz
3 ek. méz
1 narancs reszelt héja

Egy tálban összekeverjük a diót, a pisztáciát, a cukrot, a fahéjat és a csokit. A réteslapokat elfelezzük, ötöt megkenünk vajjal, egymásra tesszük, és egy tepsibe rakjuk. A diós keverék harmadát eloszlatjuk rajta, majd ráteszünk újabb 3 vajas réteslapot, erre a keverék harmadát, majd megint három réteget, végül az maradék diós keveréket. A maradék három réteslappal befedjük, majd 32 szeletre felvágjuk, és előmelegített sütőben 175 C-on kb. háromnegyed órát sütjük. Eközben a cukrot, a vizet, a mézet és a narancshéjat serpenyőbe tesszük, felforraljuk, majd még néhány percig főzzük, és félretesszük. Végül a kész süteményre folyatjuk a szirupot, a kis szeleteket minyonpapírba tesszük, és már kínálhatjuk is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldségek fagyasztása

A mélyhűtött zöldség minősége annál jobb, minél gyorsabb a fagyasztás. A hazai mélyhűtő szekrényekben kb. …

Hozzászólás