A XVII. századig a méz volt az egyetlen olyan anyagunk, mely édesítésre szolgált a konyhában. A tápanyag jelentősége azonban egészségünkre gyakorolt hatásánál fogva sokkal jelentősebb. Összetételét tekintve szénhidrátokat, vizet, fehérjét, ásványi sókat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat valamint inibint tartalmaz, mely a természetben előforduló antibakteriális hatással bíró anyag. A méz fogyasztása …
Érdekel a cikk folytatása? »A mama felelőssége, avagy a mivel édesítsük a baba ételét
Az köztudott és nem nagy titok, hogy a cukrot – egészen pontosan a répa- és a nádcukrot – kerülni kell és elcsépelt közhelyként kezeli mindenki. Azt is tudjuk mára már, hogy a cukor, nem csak a fogakat teszi tönkre, hanem üres kalóriaként hizlal, sőt mára már az is bebizonyosodott, hogy …
Érdekel a cikk folytatása? »Mézes zserbó (ahogy a családom szereti)
Hozzávalók. 50 dkg liszt 6dkg zsír vagy 10 dkg vaj 15 dkg porcukor 1 kávéskanál szódabikarbóna 2 db egész tojás 4 evőkanál folyékony méz 4 evőkanál tejföl Krémhez 3 tojássárgája 3 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor 3 púpozott evőkanál liszt 7 dl tej 20dkg vaj 20dkgporcukor 3-4 evőkanál rum …
Érdekel a cikk folytatása? »Mézes krémes
Ez a recept egy nagyon finom, ünnepi alkalmakra készített süteményt tartalmaz. Az elkészítése hosszadalmas, így csak akkor álljunk hozzá, ha elegendő időnk, és energiánk van. Az eredmény viszont nem hoz csalódást. A tészta hozzávalói: -4 evőkanál méz -2 egész tojás -10 dkg kristálycukor -5 dkg margarin -1 kávéskanál szódabikarbóna -kb. …
Érdekel a cikk folytatása? »Méz abc
A régi egyiptomiak szerint az istenek könnyei méz formájában hullanak a földre. A méz 80%-ban természetes cukorból áll, mely azonnali energiához juttatja a szervezetet, segítve a szellemi, testi fáradtság leküzdését. Rengeteg vitamint tartalmaz. Megtalálható benne a B-, C-vitamin, kalcium, foszfor, nátrium és kálium sőt még folsav is. Egyes fajtákban a …
Érdekel a cikk folytatása? »Arcpakolások otthon
Arcunk megfelelő ápolása rettentően fontos, azonban nem mindenki engedheti meg magának a drága, márkás krémeket. Ezért íme néhány tipp, aminek segítségével a saját hűtőnkben talált ételekkel hatásos pakolásokat készíthetünk. Normál bőrre egy igen egyszerű főzet ajánlott. Két kanálnyi kamillavirágot leforrázunk, majd pépesre főzve csodás bőrnyugtató hatású arcpakolás lesz. Természetesen csak …
Érdekel a cikk folytatása? »A természet kincse
Az emberiség már az ókor előtt ismerte és fogyasztotta is a mézet. Eleinte csemegeként, később táplálékként, majd gyógyításra is használták az édes méhterméket. A mezők virágai színükkel, illetve illatanyagaikkal magukhoz csábítják a méheket; segítségül hívják őket a szaporodásukhoz, cserébe édes nektárral ajándékozzák meg a szorgoskodó dolgozókat. A három hetesnél idősebb …
Érdekel a cikk folytatása? »Az egészséges édesítőszerek!
A cukorfogyasztás mindig is egy kényes téma volt. Az egészségtelen édességből sokszorosan többet fogyasztunk, mint amire valójában szükségünk lenne. A legegészségtelenebb a fehér cukor, amit szorosan mögötte követ a barna cukor. Ha szeretnénk elkerülni számos betegséget és az elhízást, érdemes kipróbálni néhány természetesebb és egészségesebb cukorféleséget! A méz talán az …
Érdekel a cikk folytatása? »Mi van a mézben?
A méz az egyik legegészségesebb természetes édesítő szerünk, annyi hasznos anyagban bővelkedik, mint égen a csillag. A mézet már nagyon régóta használjuk édesítőszerként, 1747-ig ez volt az egyetlen anyag, amellyel édesíteni lehetett. 1747-ben aztán megkezdődött a cukorrépa termelés, de még ez sem szorította ki teljesen a mézet, köszönhetően zamatos ízének, …
Érdekel a cikk folytatása? »Apiterápia, gyógyító anyagok a méhkaptárból
Api szó jelentése méz, a terápia a gyógyítás, az apiterápia a mézzel történő gyógyítást jelenti. Minden olyan anyag, amit a méhek a méhkaptárban előállítanak az emberek számára gyógyító hatással bírnak, Ezek a természetes anyagok, egyrészt az egészség megóvására szolgálhatnak, más részt, több betegséget hatékonyan gyógyítanak. Az emberi szervezet számára nagyon …
Érdekel a cikk folytatása? »