Mézes krémes

Ez a recept egy nagyon finom, ünnepi alkalmakra készített süteményt tartalmaz. Az elkészítése hosszadalmas, így csak akkor álljunk hozzá, ha elegendő időnk, és energiánk van. Az eredmény viszont nem hoz csalódást.

A tészta hozzávalói:

-4 evőkanál méz
-2 egész tojás
-10 dkg kristálycukor
-5 dkg margarin
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-kb. 30 dkg liszt

A fent említett hozzávalókat a liszt és szódabikarbóna kivételével egy tűzálló tálba, vagy lábosba tesszük, és gőz fölött kikeverjük. Elég addig kevergetni, amíg egyneművé válnak az összetevők, és félretesszük hülni. Ezután belekeverjük a szódabikarbónás lisztet, majd jól összegyúrjuk. Három egyforma részre osszuk az átgyúrt tésztánkat. Fogunk egy sütőlapot, vagy akár egy tepsi hátulját, amely kb. 30×20 cm, és vékonyan megkenjük margarinnal. Ha a megfordított tepsit használjuk a tésztát egyből azon nyújthatjuk ki. Ez azért előnyös, mert nagyon vékonyra kell nyújtani, akkor se ijedjünk meg, ha elszakad, egyszerűen foltozzuk be. A 180-190 C fokos előremelegített sütőben pár perc alatt aranybarnára sül. Ugyanezt meg kell ismételni a másik két tésztadarabbal. Ha megsült a 3 lapunk, a nehezén túl vagyunk. Jöhet a krém elkészítése.

A krém hozzávalói:

-5 ek. liszt
-5 dl tej
-25 dkg margarin
-20 dkg porcukor
-2 cs. vaníliáscukor
-2-3 ek. kakaópor

A lisztet a tejjel csomómentesen elkeverjük, majd sűrű állagúra főzzük. Ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot, majd hagyjuk kihűlni. Ezután dolgozzuk el benne a kikevert margarint, és osszuk a krémet 2 részre. Az egyikbe a kakaót tesszük, a másikat vaníliával ízesítjük. Hozzá is foghatunk a lapok megkenéséhez, az egyikre a vaníliás, másikra a kakaós krém kerül. A legtetejére főzünk mázat.

A máz hozzávalói:

-4 ek. cukor
-4 ek. kakaó
-4 ek. víz
-3-4 dkg margarin

A cukrot, kakaót vízzel elkeverjük, majd addig főzzük, amíg sűrüsödni kezd. Levéve a tűzhelyről, beletesszük a margarint, elkeverjük, majd azonnal rátesszük a sütink tetejére. Vizes késsel egyenletesen kenjük rá a mázat. A tálalással várjunk néhány órát, hogy a lapok kissé megpuhuljanak a krém hatására.

Ez a recept egy nagyon finom, ünnepi alkalmakra készített süteményt tartalmaz. Az elkészítése hosszadalmas, így csak akkor álljunk hozzá, ha elegendő időnk, és energiánk van. Az eredmény viszont nem hoz csalódást.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hideg, banános narancsleves

A banán igazából téli gyümölcsös, de ma már egész évben minden áruház és zöldségesbolt polcain …

Leave a Reply