A gyógyító méz

A XVII. századig a méz volt az egyetlen olyan anyagunk, mely édesítésre szolgált a konyhában. A tápanyag jelentősége azonban egészségünkre gyakorolt hatásánál fogva sokkal jelentősebb.
Összetételét tekintve szénhidrátokat, vizet, fehérjét, ásványi sókat, vitaminokat, enzimeket, szerves savakat valamint inibint tartalmaz, mely a természetben előforduló antibakteriális hatással bíró anyag.
A méz fogyasztása több téren is jótékony hatással bír szervezetünk számára. Emésztést javító hatása segíti a bélfertőzések gyógyulását. A keringési rendszer működését olyan módon segíti elő, hogy a koszorúér tágulását eredményezi. A nátha, a torokgyulladás hatásos és elismert ellenszere, valamint hólyaghurut esetén is javasolt fogyasztani.
Cukorbetegeknek célszerű óvatosan bánni fogyasztásával, egyébként korlátlan mennyiségben fogyasztható. Fontos tudnunk azonban, hogy kb. 70 Celsius – fok fölé hevítve méreganyagok szabadulhatnak fel belőle, ezért ezzel mindenképpen vigyázzunk.
A méhek a virágokban levő szacharózt alakítják át cukorrá. Többféle virágmézt ismerünk, fajtájuktól függően eltérő tulajdonságokkal bírnak, mindegyik más – más célra a leginkább megfelelő. A fenyőméz köptető, a hársméz nyugtató és görcsoldó, a levendulaméz antibakteriális hatású és álmatlanság elleni szer, az eukaliptuszméz váladékoldó, légút tisztító hatással bír.
A propolisz tulajdonképpen egy olyan anyag, melyet a méhek a lép rendszerének betakarására használnak. Gyantaszerű anyag, melyet a gyógyászat területe erős antibakteriális hatásának köszönhetően elsősorban a száj és a garat gyulladásaira valamint tályog kezelésére használ sikerrel. Drogériákban és gyógyszertárakban általában tinktúra formájában szerezhetjük be és feltétlenül biztosak lehetünk gyógyhatásában.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Herpesz veszély nyáron

A nyári ajakherpesz a leggyakrabban a megszokott behatásokon kívül a napsütés, illetve a napégés hatására …

Leave a Reply