Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Pszichiátriai betegek eutanáziája a háború alatt

Pszichiátriai betegek eutanáziája a háború alatt

Az eutanázia minden korban és államban a jogi szabályozás problémás kérdése volt. Az államok nagy részében illegális az eutanázia aktív formája. Ennek oka és gyökerei a hitleri Németországban keresendőek, valamint abban, milyen eutanáziagyakorlat alakult ki a második világháború idején.
A Hitler nevéhez köthető eutanázia program nem a halálba segítést állította középpontjába, hanem rasszista, fajnemesítő célokat szolgált. Az 1933 – ban bevezetett sterilizációs törvény szintén a fajnemesítést tűzte ki céljául és 350 000 embert sterilizáltak olyan betegségek okánál fogva, mint a gyengeelméjűség, epilepszia, alkoholizmus.
Már korábban is volt példa a gyenge gyermekek, valamint a túl idős szülők gyermekeinek megölésére, azonban mindez programszerűen csak a második világháború idején valósult meg.
A Németországban addig csak elméletben átgondolt kérdés 1939-ben vált gyakorlattá egy konkrét eseménnyel. Ekkor történt, hogy megszületett egy gyógyíthatatlan gyengeelméjű gyerek, aki a történelembe „ Knauer Kind ” néven vonult be. A gyerek szülei levélben kérték Hitlertől a beteg gyerek „ halálba segítésének ” engedélyezését. Hitler miután megadta az engedélyt, kezdetét vette az ún . gyerekeutanázia program, mely két éve alatt kb. 5000 gyengeelméjű gyermeket gyilkoltak meg.
Az elmebetegek ellen folytatott „küzdelem” újabb állomása volt, amikor Berlinben egy év leforgása alatt kb. 70 000 elmebeteg felnőttet végeztek ki. Sorsukról egy három tagból álló orvosi bizottság döntött. A program végül a felháborodás miatt leállításra került, de a pszichiátriai betegek lemészárlása tovább folytatódott más módszerek alkalmazásával, pl. halálra éheztetés vagy szándékos gyógyszer túladagolás.
A történelem és a német orvostársadalom szégyenfoltja maradt azóta is a pszichiátriai kezelésre szorulók ez a fajta tömeges legyilkolása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Deviancia

A deviancia a latin „deviál” (eltér, elhajlik) szóból ered. A deviancia jelentése, hogy a társadalmi …

Hozzászólás