Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Bodza virág szörp (tartósító szer nélkül)

Bodza virág szörp (tartósító szer nélkül)

A bodza népi gyógyászat elengedhetetlen kelléke, régen minden háznál megtalálható volt. Valamikor az elődeink igen nagy becsben tartották a bodzát. Gyógyító szerként használták, de fontos szerepe volt az étkezésekben is.
A bodza bokrokon, vagy fákon tenyérnyi nagyságú fehér virág nő, jellegzetes illata van mely nem hasonlítható semmihez sem.
Napjainkban újra ismertté vált ez a jellegzetes, nyár elején illatozó növény. A bodzavirág szörpöt hűsítőként is kínálhatjuk, desszerteket tehetünk különlegessé, használható koktélokhoz is.
A bodza virágzata az ágak végén fejődik ki, melynek színe sárgásfehér, nagyon jó illatú.
Május és június hónapban virágzik. A virágja tartalmaz illóolajat, cukrot, C vitamint, gazdag kalciumban, káliumban, de foszfort, magnéziumot és folsavat is.
A bodza virágát felhasználhatjuk frissen, melyből szörp készíthető, szárítva télen gyógyteának is kiváló.
Jó hatással van a légutakra, tisztítja a vért a vesét, továbbá lázcsillapító és vizelethajtó.
A bodza virágot olyan helyről gyűjtsük, mely távol esik forgalmas országutaktól. Nézzük meg alaposan, hogy nincs e rajta valamilyen szennyeződés, vagy apró rovar. Csak a kinyílt virágot használjuk fel és a virág zöld kocsányát távolítsuk el.

Bodza virág szörp hozzávalói

  • 10 bodza virág
  • 1/2 kg méz
  • 3 citrom
  • 4 liter víz

A vízben el kell keverni a mézet, amíg teljesen fel nem oldódik. Azután bele kell tenni a megmosott bodzavirágot, a karikára szeletelt citromot. Majd hagyjuk lefedve állni három napig.
Ezután le kell szűrni és fel kell forralni. 2 perc forrás után üvegekbe kell tölteni. Az üvegre celofánt, a celofánra egy kiskanál szalicilt teszünk, majd a tetővel lezárjuk az üvegeket. A forró üvegeket meleg ruhák közé száraz dunsztba kell tenni.
Ezzel az eljárással a szörp tartósítószert nem tartalmaz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Teafőzés

A teaivás hazánkban is egyre népszerűbbé válik. A hétköznapok rutinjaként fogyasztott kávé mellett kialakulóban van …

Hozzászólás