Bakony

Kőzeteinek zöme a Tethys-tenger üledékeiből alakult ki a földtörténeti középkor idején. Dunántúli Középhegység nagyjábóli közepe tekinthető középpontnak. Nyáron a látogatóknak, turistáknak a Balaton közelsége számít sokat, a tavasz és az ősz pedig festői környezetet varázsol a bakonyi tájból. Magyarország egyik legcsodásabb tájegysége.
Bakony nyugati oldalának völgyében található Döbrönte. Itt látható Szarvaskő vára. Himfy Benedek bán emeltette, a kis létszámú védelemmel rendelkező vár pusztulását valószínűleg egy török csapat okozhatta, a romokból származó köveket pedig a lakosság elhordta.
Cuha-völgy – Külön élmény, ha valaki vonaton érkezik ide. A Magas-Bakony egyik legszebb része, ebben a sziklaszurdokban halad a Győr-Veszprém vasútvonal is. Megéri innen a néhány kilométerre levő Likas-kőhöz is elsétálni. Ez egy nagy kő.
Télen remek hely a síelőknek. Kevés hó esetén harminckét hóágyú biztosítja a megfelelő hó mennyiséget, a háromcsákányos lift pedig segít a feljutásban.
Bakonyi Természettudományi Múzeum – a zirci ciszterci Apátság barokk épületének első emeletén található. Részei: A Bakony természeti képe, A Bakony gombái, A Bakony kisemlősei, A természet ékszerei (ásványkincsek)
Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet – Bakonybél a Bakony-hegység szívében fekszik. 500-700 méter magas hegyvonulatok ölelik körül. A legmagasabb hegycsúcsok a környéken a Kőris-hegy. Ez a Dunántúli középhegység legmagasabb pontja.
A csodálatos Arborétum is maradandó élményt nyújt az idelátogatóknak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mostar, a Balkán gyöngyszeme

Mostar Bosznia – Hercegovina kis ékszerdoboza. Lakosságát és létszámát tekintve a második legnagyobb város, óvárosa …

Hozzászólás