Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Az irodai munka veszélyei

Az irodai munka veszélyei

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint ezerféle veszély leselkedik az irodai dolgozókra. Tízévnyi, a számítógép előtt eltöltött idő megduplázza a vastagbélrák kockázatát még azoknál is, akik rendszeresen járnak konditerembe. A fő rizikó ugyanis a hosszú ideig való egy helyben ülés. És ez csak egy a sokféle és szerteágazó, lehetséges veszélyforrások közül.
A monitorbámulással töltött idő egyenes arányban áll a szív károsodásával. Aki napi 11 órát tölt a gép előtt, 67 százalékkal növeli a szívroham kockázatát. A hosszú ideig tartó egy helyben ülés következtében éppúgy kialakulhat mélyvénás trombózis, mint egy kontinenseket átszelő repülőút során. Ez tüdőembóliához vezethet.
Akik sokat ülnek egy helyben, hajlamosabbak úszógumit növeszteni, és könnyen megemelkedik a rossz koleszterinszintjük is. Hasonló a helyzet a hátfájással is, ugyanis az emberi testet nem ülőmunkára “tervezték”.
A kutatások szerint a demencia, azaz az elbutulás kialakulása is összefüggést mutat a heti 55 óránál hosszabb irodai vagy ülőmunkával. Kiderült, hogy az ennyit dolgozó emberek szellemi teljesítménye rosszabb, mint a 41 óránál kevesebbet dolgozóké.
A fénycsővilágítás vibrálása fej- és szemfájást okozhat, ugyanúgy, mint a hosszas monitornézés.
Az irodagépek, másolók és egyéb kütyük által generált elektromos mezők megítéléséről megoszlanak a vélemények, sokak szerint egészségtelenek. Ezért nem árt gyakran szellőztetni.
Még a kisebb irodák alapzaja is növelheti a stressz-szintet, hát még a ma divatos nagy, egyterű “akolirodáké”.
A számítógépek klaviatúráján bizonyítottan rengeteg káros baktérium tenyészik, állítólag több, mint a WC ülőkéjén. Fontos tehát a gyakori fertőtlenítőszeres tisztításuk.
Szóljunk néhány szót a veszélyek csökkentéséről. Üljünk mindig egészséges testhelyzetben, hátunk legyen egyenes, a monitor legyen szemmagasságban.
Nyújtózzunk ki rendszeresen, iktassunk be munkanapjainkba pár perces tornagyakorlatokat. Álljunk fel félóránként, ha lehetséges, és sétáljunk pár lépést, ezzel javítjuk a vérkeringésünket. Ha hosszabb szünetre nyílik lehetőségünk, azt töltsük szabad levegőn.
A monitortól való pár perces elszakadás a szemünk védelmében is elengedhetetlen. Ilyenkor nézzünk másfelé, közben lélegezzünk mélyeket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A cholesterol csökkentése, megelőzése

Az ilyen állapotot csökkenteni csak akkor lehet ,ha tudomásul vesszük a baj forrását és tudatosítanunk …

Hozzászólás