Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Az elbűvölő Grand Canyon

Az elbűvölő Grand Canyon

Földünk egyik legszebb és legrejtélyesebb képződménye az Egyesült Államok nyugati részén lévő Grand Canyon. Az Arizona állam északi részén 446 kilométer hosszan végighúzódó kanyon kialakulására tulajdonképpen senki sem tudott még pontos választ adni, de több elmélet is született ezzel kapcsolatban.
Az biztos, hogy az átlagosan 15-16, de néhol akár 30 kilométer széles és 1500 méter mély képződmény több természeti erő munkája során jött létre.
Elsősorban a benne hömpölygő Colorado folyó alakította ki a mai formáját, de a jég, a szél valamint a vulkanikus tevékenység és a kontinensek vándorlása is jelentős szerepet játszott a vöröses és sárgás színű kövekből álló vidék létrehozásában.
Az évente 5 millió látogatót vonzó Grand Canyon szurdokai kétféleképpen formálódhattak: a nyugati részen a földrengések során a Colorado folyó vízeséseket hozott létre, mely kimarta a talajt , a keleti részen pedig a vulkanikus működés játszott nagy szerepet. Időszakosan lávagátak zárták el itt a folyó útját, amin a víz hirtelen áttört, s erejével mélyítette tovább a medret.
A turisták kedvelt mesterséges építménye a területen a Skywalk elnevezésű kilátó, mely a sziklaperemről nyúlik a kanyon félelmetes, 1200 méteres mélysége fölé, és ami abszolút nem elhanyagolható, hogy a kilátó üvegpadlóval rendelkezik.
A Grand Canyon területének legnagyobb része a Grand Canyon Nemzeti Park területén található, ahol számos különféle állatfaj él. Élővilágának gazdagsága annak is köszönhető, hogy nagyon eltérőek a klímaviszonyok. Vannak olyan szurdokok, melyeket soha nem ér napfény.
A Canyon területén valamikor régen indiánok éltek, mára a terület az Egyesült Államok egyik legszebb természetes látványossága, mely különlegességével minden oda látogatót egy életre elbűvöl.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Palesztina – utazási célpont -e egyáltalán?

Palesztina kérdése mostanság igencsak kelendő téma volt a világ szinte minden fórumán. Minden politika után …

Hozzászólás