Izland csodája

Izland a világ egyik legkülönösebb országa. Elsősorban déli és keleti részét vulkánok tarkítják, ugyanakkor a sziget területének 10 százalékát hatalmas, néhol 1 kilométer vastagságú jégmezők fedik.
Az izlandiak a vikingek leszármazottai, de a rideg vidéken skótok és írek is megtelepedtek, s ebből a különös egyvelegből alakult ki az ország mai népessége. 930-ban itt hozták létre a világ első parlamentjét.
Izland földrajzi érdekességei közé tartoznak a forró vizű gejzírek , amelyek több száz méter mélységből törnek a felszínre, olykor óramű pontossággal. A felszínhez közeli kőzetrétegben levő víz alulról melegszik fel. A hatalmas nyomás miatt ott viszont már jóval 100 fok fölött van a víz forráspontja, ezért akár a 130-140 Celsiust is elérheti a gejzír kirobbanó tartalma. Az alul gőzzé alakult víz a fölötte levő folyadékoszlopot hatalmas erővel löki fel, aztán a szabad levegőn a víz lehűl, s visszahullva a föld alá kezdődik az egész folyamat elölről. A gejzírek nagy része nem működik sokáig, ám például az izlandi Nagy Gejzír több száz évig működött. Az 1700-as években óránként volt látható, míg a 20. század elején már csak hetente egyszer.
A főváros, Rejkjavík lakásainak 90 százalékát a föld mélyén rejlő termálvízzel fűtik, tehát ez a természeti kincs sokkal több a puszta természeti látványosságnál az ország számára.
Az Izlandra irányuló turizmus számára a gejzírek csodája mellett szintén a geotermikus működésnek köszönhetően számos egyéb program is kínálkozik. Az egyik ilyen az ún. Kék Lagúna, mely gyógyhatású vízzel rendelkező természetes termálfürdőhely. Vize ásványi anyag tartalmának köszönhetően csodaszéppé varázsolja a fürdőzők bőrét, a környező táj szépsége pedig magáért beszél, és életre szóló élményt jelent az oda látogatók számára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern …

Leave a Reply