Izland csodája

Izland a világ egyik legkülönösebb országa. Elsősorban déli és keleti részét vulkánok tarkítják, ugyanakkor a sziget területének 10 százalékát hatalmas, néhol 1 kilométer vastagságú jégmezők fedik.
Az izlandiak a vikingek leszármazottai, de a rideg vidéken skótok és írek is megtelepedtek, s ebből a különös egyvelegből alakult ki az ország mai népessége. 930-ban itt hozták létre a világ első parlamentjét.
Izland földrajzi érdekességei közé tartoznak a forró vizű gejzírek , amelyek több száz méter mélységből törnek a felszínre, olykor óramű pontossággal. A felszínhez közeli kőzetrétegben levő víz alulról melegszik fel. A hatalmas nyomás miatt ott viszont már jóval 100 fok fölött van a víz forráspontja, ezért akár a 130-140 Celsiust is elérheti a gejzír kirobbanó tartalma. Az alul gőzzé alakult víz a fölötte levő folyadékoszlopot hatalmas erővel löki fel, aztán a szabad levegőn a víz lehűl, s visszahullva a föld alá kezdődik az egész folyamat elölről. A gejzírek nagy része nem működik sokáig, ám például az izlandi Nagy Gejzír több száz évig működött. Az 1700-as években óránként volt látható, míg a 20. század elején már csak hetente egyszer.
A főváros, Rejkjavík lakásainak 90 százalékát a föld mélyén rejlő termálvízzel fűtik, tehát ez a természeti kincs sokkal több a puszta természeti látványosságnál az ország számára.
Az Izlandra irányuló turizmus számára a gejzírek csodája mellett szintén a geotermikus működésnek köszönhetően számos egyéb program is kínálkozik. Az egyik ilyen az ún. Kék Lagúna, mely gyógyhatású vízzel rendelkező természetes termálfürdőhely. Vize ásványi anyag tartalmának köszönhetően csodaszéppé varázsolja a fürdőzők bőrét, a környező táj szépsége pedig magáért beszél, és életre szóló élményt jelent az oda látogatók számára.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Karcag

Karcag város Jász-Nagykun-Szolnok megyében található. A Nagykunság központja, ezért sokan a „Nagykunság fővárosa”-ként emlegetik. A …

Leave a Reply