Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Gasztronómia / Halászlé főzés bajai módra

Halászlé főzés bajai módra

A bajai halászlé hozzávalói 4 személyre
2 kg. friss hal tisztítva, mely lehet csak ponty, vagy vegyes hal is. Tehetünk hozzá harcsa szeletet, pár darab törpeharcsát,
2-3 nagy fej vöröshagyma,
3 púpos evőkanál nagyon finomra őrölt csemege paprika (lehetőleg házi),
2 teáskanál őrölt erős paprika,
2,6 l víz,
1 teáskanál piros arany,
2 gerezd fokhagyma. ( A fokhagyma elnyomja, ha van valamilyen mellékíze a halnak.)
4 db. cseresznye paprika.
Kevés só

A tálaláshoz 4 tojásból készült gyufaszál metélt kifőzve.

Fontos, hogy a hal friss, édesvízi hal legyen, a ponty ne legyen túl zsíros. A haltisztítás munkáját már átveszik a boltok így még egyszerűbb az elkészítése. Ha megtisztított halat vásárolunk, akkor sem árt megnézni, hogy a keserűfogát, kopoltyút kivették-e a hal fejéből.

Előkészítés
A megtisztított pontyot irdaljuk be, lehetőleg jő sűrűen ezzel a halban lévő y szálkákat elvágjuk, így nem lesz szálkás a húsa. A harcsát, törpeharcsát nem kell beirdalni, mert csak a gerinc mentén van szálkájuk. A pontyot és a harcsát szeleteljük fel, de nem szabad vékony szeletekre vágni, mert összetörik, főzés közben. A törpeharcsa egészben kerül a halászlébe. A ponty fejét vágjuk félbe. Ezután sózzuk be a halszeletek minden oldalát és hagyjuk állni. A sózással vigyázni kell, nehogy túlsózzuk. A lesózott halat hagyjuk legalább egy órát állni. A belsőséget, tejet, ikrát nem kell lesózni, tegyük félre.
A vöröshagymát vágjuk nagyon apróra. A fokhagyma gerezdeket vágjuk ketté.

A bajai halászlé elkészítése

Tegyünk a bogrács aljára a felaprított vöröshagymát, tegyük rá a hal fejét úgy, hogy ne a bőrös fele legyen a bogrács alján. Majd helyezzük rá a többi haldarabot is, kivéve a belsőséget. Tegyük bele a fokhagymát is. Öntsük rá a vizet, majd gyújtsuk meg a bogrács alatt a tüzet.
Gyakran forgassuk meg a bográcsot, mert kevergetni nem szabad. Ahogy kezd felforrni, a tetején hab keletkezik, melyet nem szabad leszedni.
Ha látjuk, hogy felforrt tegyük bele mindkét őrölt paprikát vigyázva, hogy ne csomóba kerüljön bele, hanem szépen szétterítve a tetején. Ajánlatos ilyenkor kicsit félre húzni a bográcsot, mert ha nagyon tele van, kifuthat a belőle. Tegyük bele a piros aranyat, cseresznye paprikát is.
A halászlének végig erősen, rotyogva kell forrni, forrás közben sokat kell forgatni a bográcsot, mert a paprikának nem szabad a bogrács fenekére leülepedni.
A halászlé főzési ideje a forrástól számítva 30 perc. A befejezés előtt 10 perccel tegyük bele a belsőségeket is. Közben meg lehet kóstolni, ha szükséges utána lehet sózni.
30 percnél tovább nem kell főzni, mert szétfő a hal. Ha lobogva forr mindvégig, akkor a hagyma is paprika is szétfő, ettől a lé sűrű, selymes és csodálatos színű.
30 perc után le kell venni a bográcsot. Az előre kifőzött gyufaszál tésztából egy leveses tálba kell tenni annyit, hogy a megfőtt levet a tésztára rá tudjuk szedni.
A főtt halat óvatosan külön lapos tálra szedve lehet tálalni.
Aki igazán csípősen szereti a halászlét, a tányérján elnyomhat benne egy megfőtt cseresznye paprikát is.
A bajaiak úgy eszik a halászlét, hogy előre eszik a tésztás halászlét és utána a főtt halat. A főtt halnak már nincs is akkora jelentősége, mint az ízletes csípős, tésztás lének.

A bajaiak által főzött halászlé elkészítésénél is vannak nagyon kis eltérések. A lényeg azonban mindenkinél ugyan az. Gyufaszál tésztával eszik, és minden alkalmat megragadnak arra, hogy halászlét főzzenek.

Nem bajai módon készül az a halászlé, amelyhez alaplevet készítenek, amelyhez hagymát pirítanak, zsírt, vagy olajat használnak, valamilyen zöldséget, burgonyát tartalmaz. Aranyszabály, hogy a hal java része ponty, és ne kerüljön bele, amur, busa, süllő.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zöldségek fagyasztása

A mélyhűtött zöldség minősége annál jobb, minél gyorsabb a fagyasztás. A hazai mélyhűtő szekrényekben kb. …

Hozzászólás