Kezdőlap / Építőipar / Könnyűszerkezetes házak / Dómház – Új házépítési trend a tornádók által sújtotta területeken

Dómház – Új házépítési trend a tornádók által sújtotta területeken

Új őrület van kialakulóban Amerika- és a világ egyéb tornádók és földrengések által sújtotta területein.

A Dóm-házak bár futurisztikus kinézetűek mégis egyre több ember érdeklődését keltik fel. A Minnesotai Natural Space Domes cég specialistája, Dennis Johnson szerint az elmúlt időszak ingatlan válsága és az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyai miatt, egyre jobban nő azok száma akik érdeklődnek és vásárolják is ezeket a típusú épületeket.

A cég már rendelkezik olyan tapasztalatokkal, amik határozottan biztatóak azoknak, akik a tornádók által sújtotta területeken élnek. New Orleansban három olyan általuk épített kupolaház is van, ami sértetlenül vészelt át tornádókat, miközben a vihar a körülöttük lévő fákat megtizedelte. A negyedik házról ugyan néhány zsindely leszakadt, de maga a szerkezet nem károsodott.

A dóm házakat gyártó cégek büszkék arra, hogy már több mint 35 éve terveznek és adnak el ilyen típusú házakat a vevők teljes megelégedettségére. Ezek a konstrukciók nem csak az Amerikai kontinensen, hanem számos más országban is piacra lelnek. Vannak olyan gyártók, akik szerint ez a szerkezet páratlan energiatakarékosságot tesz lehetővé. Ez a mai energia árak mellett pedig azok számára is vonzóvá teheti ezt a különleges otthont, akiknek az elemek ilyen mértékű tombolásától nem kell tartania.

Magyarországon, az Energia Klub NegaJoule 2020 kutatása szerint, a fűtési energia akár 42% a is megtakarítható lenne amennyiben a tulajdonosok teljes körű felújítást végeznének (fűtés-melegvíz rendszerek korszerűsítése, nyílászáró csere és külső szigetelés). Ez a mai bankbetétekhez, vagy akár a nagy kockázatot rejtő tőzsdei befektetésekhez képest is sokszoros megtérülést jelent. Azt azonban nyilván mindenki felismeri, hogy ilyen szintű korszerűsítési munkálatok megkezdéséhez olyan tőkére van szükség, amely kevés háztartás számára áll rendelkezésére. Sajnos azonban nem csak a régi rendszerek felújítására nincs sokszor lehetőség, hanem már új épületek építésénél sem tudnak a tulajdonosok olyan összegeket ráfordítani az energiatakarékosságra, amely eleget tennének a 21. század kihívásainak és maximálisan kihasználnák a rendelkezésre álló lehetőségeket.

De térjünk vissza ezekhez a számunkra még egyértelműen furcsa és figyelemfelkeltő házakhoz. Ezek a kupola alakú háza 30% al kisebb felületűek, mint az ugyanekkora légterű hagyományos alakúak. Ennek hatására a felületi hő veszteség kisebb. Emellett a gömb alakú kupola biztosítja a hatékony és természetes légmozgást. Ez azt is jelenti, hogy a hűvös- vagy télen a fűtött meleg levegő gyakorlatilag lepattan a falról és nem veszik el.

Aki pedig már arra kíváncsi miből és hogyan épülnek ezek a házak, azoknak sem kell csalódnia. A felhasznált anyagok és a kialakítás is legalább olyan megdöbbentő, mint maga a forma. Ezeket az építményeket, a könnyűszerkezetű házakhoz hasonlóan falemezekből, a rendhagyó hungarocellből és a hagyományos tapasztott vályogból is készítik.

A dómházakat például Japánban a Föld- és Közlekedési minisztérium már jóváhagyta, a megfelelő engedélyek beszerzése után bárhol felépíthetőek a szigetországban. Sokoldalú hasznosíthatóságuk pedig széles körben tehetik vonzóvá. Készülhet belőlük, szállodai szoba, étterem vagy akár mezőgazdasági/állattenyésztői épület is.

A Japán Dome House Co. vállalat például az előbbiek közül hungarocellt választotta alapanyagául, a modulokból könnyen felépíthető házaihoz. A házaik jégkunyhó alakúak és falaik összepattinthatóak; 100% os polisztirol habból készülnek és számtalan előnyük van. A fa és fémszerkezetekkel szemben nem rozsdásodnak, nem kell félni a kártevőktől (mint termeszek és a szú), ellenállnak a tájfunoknak és a földrengéseknek. (Bizonyára mindenki belátja, hogy ez utóbbi szempont sajnálatosan aktuális Japánban.) Abban az esetben pedig, ha tűz ütne ki, a különleges kezelésnek köszönhetően nem szabadulnak fel mérgező gázok.

A könnyű és jól illeszthető, variálható elemek lehetővé teszik nagyobb komplexumok kialakítását is. Ezt jól példázza az ’Aso Farm Land’ üdülőfalu Japánban Kyushu helységben, ahol 480 db hungarocell kupola szolgál szállásként, kereskedelmi egységként és szabadidős létesítményként.

Aki pedig kedvet kapott ennek az energiatakarékos, modern és kirívó kinézetű otthon megteremtéséhez még túl mélyen sem kell a zsebébe nyúlni. A házak már 30.000 $ (kb. 6.000.000 Ft) –tól elérhetőek, amely ugyan nem tartalmazza a szállítás és a belső kialakítás költéségét, de még így is bőven sokak tűréshatárán belül marad (Úgy gondolom ez a kijelentés még magyar viszonylatban is megállja a helyét!)

Sajnos bármennyire igyekeztem nem sikerült magyar forgalmazót felkutatnom ezekhez a típusú házakhoz. Gyanítom tőlünk nyugatra, takarékos „osztrák sógoréknál” több sikerrel járnék. Mindenestre mindenkit arra buzdítanék, aki nem ellensége saját pénztárcájának és a közeljövőben házépítést tervez (no meg persze nem idegenkedik az újszerű és furcsa megoldásoktól) az mélyebbre is ássa bele magát a megvalósítás lehetőségeibe. Persze lehet, hogy nálunk már simán az építési hatóságoknál megbukik a mutatvány.

Azért mint környezettudatos ember és lelkes sci-fi rajongó, ha valaha lehetőségem adódik egy saját ház felépítésére a dóm ház a listám elején fog helyet foglalni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyors otthon

A könnyűszerkezetes ház kielégít minden új otthon teremtő- álmot, a természethez való közelségével, s azzal …

Hozzászólás