Kerti tavak

A kertek, udvarok méltán szép, figyelmet felkeltő dísze lehet egy kerti tó kiépítése. Ez egyaránt jelenthet hobbit, hiszen tarthatunk benne kis állatokat (legelterjedtebb az aranyhalak és teknősök), amelyek gondozása sok örömet rejthet magában. De jelentheti a kikapcsolódást is tulajdonosai számára, amely a rohanó világban nyugalmat kölcsönöz, és látványával kellemesebbé teheti a pihenés pillanatait.

A kerti tó kiépítését a tervezéssel érdemes kezdeni, több szempont figyelembe vételével. Lehet szabályos vagy szabálytalan formájú a tó, választhatunk, hogy a kert központi részén helyezzük el, vagy inkább egy nyugodt kis sarkot akarunk kialakítani. Természetesen az sem mindegy milyen növények vannak ültetve a tó környékére, hiszen vannak, amelyek igénylik a sok napsütést, vannak, amelyek inkább az árnyékos helyeket kedvelik.

A tó méretét is jól kell megválasztani, ha a kert túl kicsi, akkor arra kell törekedni, hogy a tó is kisebb legyen, hogy elkerüljük a túl mesterséges hatást, bár természetesen minél nagyobb tavat építünk, annál könnyebben alakul ki az egyensúly a természettel.
A szabályos formájú tavakhoz építési anyagként leginkább betont használnak, a természetesebb hatást keltő tavaknál inkább fóliát használnak építési anyagként, míg kisebb tavakhoz kész medencét lehet vásárolni.
A kerti tavakat díszíthetjük szökőkúttal, kis csobogóval, vagy akár vízeséssel is. Remek kiegészítő lehet, ha van tervezve hozzá világítás, vagy kisebb szigetek. A tisztán tartáshoz pedig különböző szűrők, szivattyúk beépítése szükséges. Ha halakat, teknősöket akarunk tartani a tóban, várjunk pár hetet a tó építése után mielőtt belehelyezzük őket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Korai burgonya

A gumók előhajtatása Előhajtatásra (előcsíráztatásra) a tyúktojás nagyságú gumók alkalmasak, amelyeket egy vagy két sorba …

Hozzászólás