Kezdőlap / Otthon és család / Kertészkedés / Kétféle műanyag fóliatakaró

Kétféle műanyag fóliatakaró

Növénytakarásra vagy váz nélküli fóliaágyáshoz kétféle műanyag takaró terjedt el; egyik a lyuggatott polietilén fólia, amely 0,03-0,04 mm vastag és 30-40 g/ml tömegű, másik a műanyag fátyol (vlies), amely 15-20 g/m2 tömegű. A polietilén fóliának van fényre bomló változata is. Valamennyi említett műanyag takarót Magyarországon is gyártják. A hazai előállítású műanyag fátyol újdonság, 1989-ben kezdték gyártani.
A műanyag takarók különféle szélességben készülnek: a polietilén fólia 180 cm, a fényre bomló polietilén fólia 130 cm, a műanyag fátyol 150 és 200 cm szélességű. A fátyolból megrendelésre készítenek az említett szélességű csíkok összehegesztése útján két-, három-, sőt négyszeres szélességű takarókat is.
Kiskertekben váz nélküli fóliás termesztéskor, a takart területet a fólia vagy fátyol szélessége szerint határozzuk meg; az ilyen ágyást váz nélküli fóliaágyásnak nevezzük. Az ágyálok között utakat hagyunk a közlekedéshez és a fóliatakaró rögzítéséhez.
A váz nélküli műanyag takarással a növények közvetlen közelében teremtünk számukra kedvezőbb hőmérsékletet és páratartalmat. A fólia legfőbb szerepe a talaj és a növények hőkisugárzásának mérséklése és visszatartása, meggátolva azok végzetes lehűlését, főleg az éjszakai, illetve hajnali órákban. A polietilén fólia csak akkor tartja vissza a hősugarakat, ha pára csapódik ki rá, ilyenkor ugyanis üveg módjára „viselkedik”. Ezért feltétlenül gondoskodjunk arról, hogy a fóliaágyásban a talaj mindig nedves legyen.
Fagyos éjszakákon (késő tavaszi fagyokról van szó!) előfordul, hogy a fólia belső és külső oldalán a pára megfagy, tehát jég borítja; a lyukakon ilyenkor is szellőzik, de ez a nyitottság csak 3-5%-os. Ettől a jelenségtől ne féljünk, ez még jobban szigeteli a hideg ellen az ágyást. Nappal felolvad a jég, és a növények közelében a mikroklíma ismét kedvező lesz. Késő tavasszal, áprilisban-májusban nem szokott -4…-5 °C-nál alacsonyabb hőmérséklet kialakulni, ilyen hidegben a növényeknek a jeges fóliával érintkező része természetesen károsodik, ez azonban csak helyi jellegű, a növény létét nem zavarja, és 1-2 hét alatt teljesen gyógyul.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Őszi munkák a kertünkben

Aki kertészkedéssel foglalkozik, tudja, hogy az ősz legalább annyi munkát ad a hobbikertésznek, mint a …

Leave a Reply