Klímaváltozás

Az éghajlatváltozás a jelen kor egyik legnagyobb problémája. Az első jelek már most is érzékelhetőek, mintha kifordult volna éghajlatunk, egyre furcsább és egyre gyakoribb időjárási szélsőségek következnek be. Persze egyesek legyintenek, amikor azt hallják, hogy a klímaváltozás miatt a nyarak egyre forróbbak, a telek egyre enyhébbek, a köztes évszakok el-el maradoznak, a súlyósabb árvizekről, villámlásokról és forgószelekről már nem is beszélve. Pedig ahhoz, hogy felismerjük az éghajlatváltozás közelségét nem feltétlenül pesszimistának kell lennünk, sokkal inkább realistának.

Az éghalatváltozás okait alapjában véve a fogyasztói társadalomban kell keresnünk, azaz életmódunkban. Itt beszélhetünk akár a közlekedési szokásainkról, a gyárak szennyezéséről, a mezőgazdaságról, illetve magukról, az emberekről és az ők fenn nem tarható fogyasztási halmozásukról. Az éghajlatváltozás pedig már elkezdődött, nekünk kell megtalálnunk a módját, hogy visszafordítsuk (elemzők szerint erre már esély sincs), illetve mérsékeljük. Persze egyesek megint csak legyintenek, hogy ugyan, a kisemberek nem tudnak mit kezdeni ezzel a nagy problémával, pedig ez nem igaz. Már a haztartásokban el kell kezdeni a szemléletváltást, midnen kis lépés közelebb visz a célhoz.

– főzéshez, mosáshoz, fürdéshez, mosakodáshoz csak annyi vizet hasznájunk fel, amennyire ténylegesen szükségünk van!
– ma már 100 kilométerekre is repülővel mennek az emberek, ami lehet hogy a leggyorsabb megoldás, de az egyik legkörnyezetszennyezőbb is. Menjünk vonattal, utazzunk belföldre külföld helyett!
– az autók felelőssége óriási a szennyezésben, menjünk inkább gyalok, kerékpárral, nem csak környezetünknek segítünk, hanem saját egészségünknek is!
– új háztartási berendezés vásárlásakor keressük az energiatakarékos megoldásokat!
– felejtsük el a standby üzemmódot, ha nem használljuk, húzzuk ki az elektronikai cikkeket, például a tv áramfelhasználásának ugyanis szinte felét ez az üzemmód adja!
– a mobiltöltőt ne hagyjuk üresen bedugva!
– ne hagyjuk égni a lámpákat fölöslegesen, szokjunk le a kerti hangulatvilágításról is!
– ne vigyük túlzásba a fűtést, higgyük el, ha csak egy-két fokkal is enyhébb a levegő a lakásban, akkor még nem fogunk megfagyni, a lakás túlfűtését, az udvar fűtését (nyitott ablak melletti fűtés) pedig felejtsük el!

Ezek csak kis apró mozzanatai életünknek, mégis nagyon sokat tehetünk betartásukkal. Mégis, az emberiség szemléletének teljes megváltoztatása nem kis feladat, szinte lehetetlen. ezért is oly fenyegő probléma a klímaváltozás, melyet ha nem tudunk megállítani, akkor nagyon súlyos következméynekkel járhat:
– a sarkvidékek jégtakarói elolvashatnak, mely 7 méterrel emelné meg a tengerszintet
– a gleccserek teljesen eltűnnének
– szélsőséges időjárások (árvíz, cunami, tornádó, szárazság, stb.)
– ivóvízhiány
– a globális átlaghőmérséklet emelkedése
– járványok, viszályok, éhinségek
– a biodiverzitás csökkenése, teljes állat- és növényfajok kipusztulása

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, ellopták az adataimat!

A mai világban a különböző közösségi oldalak, szolgáltatások, elektronikus megoldások egyre inkább előtérbe kerülnek. Segítségükkel …

Leave a Reply