Körömgomba

A körömgomba nem csupán esztétikai probléma, időskorban az emberek 50%-a fertőzött lehet. Azért ilyen magas ez a mutató, mert az embereket nem tulajdonítanak neki kellő figyelmet, azt hiszik, egy idő után elmúlik a kellemetlen betegség. Csakhogy a körömgomba egy rendkívül makacs és fertőző betegség, és ameddig nem kezeljük, addig a szervezetünkben folyamatosan hordozzuk a kórokozóit.
A körömgomba leginkább a lábkörmöket, néha a kézkörmöket érinti. Tünetei leggyakrabban a körömlemez sárgás-fehéres elszíneződése, egyik napról a másikra való megvastagodása, előfordulhat sárgás- zöldes-barnás elszíneződés is, a körömlemez alatt jelentős mennyiségű törmelék keletkezése, a körömlemez töredezettsége, esetleg részleges vagy teljes leválása figyelhető meg.
A fertőzés forrása maga a gombavírus, amely bekerül a köröm alá, és ott él tovább, ahol a köröm kinő. Amikor a vírus bejut a köröm alá, nem aktivizálódik azonnal, hanem lappang, megbújik ott. Csak akkor kezd el aktivizálódni, ha olyan lehetőséget talál, ami számára kedvező. Kedvező lehetőségek között említhetjük például a fülledt, meleg körömterületet, vagy egy nyílt sebet. Csak akkor vesszük észre, ha bajt csinált, ha az említett tüneteket valamelyike jelentkezik.
A körömgomba sokkal gyakrabban fordul elő a lábkörmökön, mint a kézkörmökön. Ennek oka, hogy a lábon számos tényező közrejátszik abban, hogy a gombaspóra nyugodtan megtelepedjen. Többek között a cipő és a zokni meleg, nyirkos környezetet teremt, amely a gombák szaporodását elősegíti. De azoknál sokkal gyakoribb a körömgomba előfordulása, akik még nyáron is zárt (edző) cipőt hordanak, és folyamatosan izzad a lábuk. Illetve naphosszat ugyanazt a cipőt és zoknit hordják, és előbb-utóbb beleizzadnak. A megtelepedéshez számos tényező közrejátszhat a fent említett dolgok mellett, mint például: a nem szellőző, műanyag cipők viselése, meleg, nedves környezet, uszoda, wellness, közös fürdők használata, vérkeringési zavarok, cukorbetegség, műkörmök, körömlakkok, immunrendszert legyengítő betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése. A műkörmök és a körömlakkok lezárják a körömfelszínt és a körömágyat, ezzel megteremtve a lehetőséget a körömgombák megtelepedésére.
Ha a tünetek fennállnak, semmiképp sem szabad arra várni, hogy majd magától elmúlnak. A körömgomba általában csak az egyik körmön jelentkezik, de mivel fertőző betegségről van szó, átterjedhet a többi körömre is! A betegség is rendkívül makacs, csak hosszú kezelés után orvosolható. A kezelést addig kell folytatni, míg a teljes köröm lenő, a gombás felület helyett szép, egyenletes felületű új köröm nő. Ez hosszú folyamat, a szervezettől függ mennyire erős, hónapokig, de akár évekig is tarthat a gyógyulás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lúdtalp

Tünetei: a (tipikusan emberi) hosszanti boltozat összeomlása: terhelés és teherbírás közötti aránytalanság (túlterhelés) nem vagyunk …

Leave a Reply