Kréta

Kréta Görögország legnagyobb szigete. Rengetegen kíváncsiak erre a csodás helyre, így a Görögországba látogató turisták csaknem egy negyed itt száll meg, ami nem is csoda hiszen nagyszerű éghajlata miatt áprilistól novemberig nyugodtan megmártózhatnak a tengerben.

De nem csak a nagyszerű időjárásáról illetve a strandolási lehetőségéről híres ez a hely.
Kréta volt a minoszi kultúra központja, mely Kr.e. 2800-tól 1450-ig virágzott. Kréta legnagyobb városa Iraklio, tőle nem messze található az egyik legcsodálatosabb minoszi emlék, Knosszosz palotája.

A római korban született a palota mítikus labirintusának legendája. A mitológia szerint Minósz, Kréta királya, akinek felesége Pasziphaé volt, nem akart feláldozni egy bikát, amelyet Poszeidóntól kapott. Emiatt azonban haragra gerjedt tengeristen és rávette a Pasziphaét, hogy egyesüljön a bikával. Így született a szörny, az embertestű, de bikafejű Minótaurosz. Minósz a knosszoszi királyi palotában egy folyosókból és szobákból álló, áthatolhatatlan labirintust építtetett és ide zárta be a Minótauroszt. A szörnyeteget Thészeusz athéni herceg győzte le végül a legenda szerint.

Kréta a szülöotthona Nikosz Kazantzakisz írónak, aki a Zorba és a Krisztus utolsó megkísértése c. filmek forgatókönyvírója, illetve innen származik a híres festő, Domeniko Theotokopulosz (El Greco) is.

A sziget természeti kincsekben is bővelkedik, hiszen itt található Vai településnél, Európa legnagyobb természetes pálma erdője.

Aki teheti, mindenképpen látogasson el erre a gyönyörű szigetre, ha Görögországban jár!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás