Liliomfi

Egy nagyszerű magyar film 1954-ből. A történet Balatonfüreden kezdődik, egy vigasságban. Sok az étel-ital, muzsika; árusok, fogadósok, zenészek, színészek találkoznak. Maga a történet nem túl bonyolult. A vándorszínész és egy ifjú hölgy találkoznak és egymásba szeretnek Azonban nem lehetnek egymáséi, hiszen mindkettőjüknek más jegyest szemeltek ki családjaik. A két ifjú azonban újra, és újra találkozik, közben rengeteg karaktert megismerünk, és a szálak egymásba futnak.
A történetet kétségkívül a zseniális színészek teszik naggyá. Darvas Iván, Liliomfiként még a mai ifjú női szíveket is megdobogtatja: elbűvölő, játékos, könnyed eleganciájával és természetével, romantikus szerenádjaival. Krencsey Mariann szintén fantasztikusan hozza a naiv-ártatlan Mariska figuráját, aki egyből elolvad a teátrista láttán. A film talán legszórakoztatóbb figurái: Kamilla (Dajka Margit): Mariska vas-akaratú nevelőanyja, aki titkon szintén szerelmes Liliomfiba. A zord, megátalkodott nagybácsi: Szilvay professzor (Balázs Samu) minden történés és bonyodalom ellenére igyekszik megőrizni méltóságát. És a főhősök mellett egy másik fiatal pár: Erzsike (Ruttkai Áva) és Gyuri (Soós Imre) szerelmének kibontakozását is végignézhetjük. Nem beszélve Erzsike kapzsi apjának: a fogadós Kányainak (Tompa Sándor) reakcióiról.
A színészek játéka lebilincselő, és felhőtlen szórakozást nyújt. A hanghordozások, jelenetek örök, felidézni való pillanatokban maradhatnak meg a nézőben. A film bemutatja a vándorszínészek életét, és a társadalom hajdani viszonyulását is a ’teátristákhoz’.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex, Drog, Iggy Pop

Danny Boyle mára kultuszfilmmé vált alkotása, a Trainspotting még 15 év után is aktuális, sőt, …

Hozzászólás