Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Mennyi ideig helyes szedni a fogamzásgátló tablettákat?

Mennyi ideig helyes szedni a fogamzásgátló tablettákat?

Nincs erre egyértelmű válasz. Hiszen, ha valakinél mellékhatások jelentkeznek, lehet, hogy azonnal, illetve egy bizonyos idő után a fogamzásgátlásnak ezt a módszerét abba kell hagynia. Általában a nők 15%-a sorolható ide. Ha viszont semmi gond nincs, akkor hosszabb ideig alkalmazható ez az eljárás. Mégis, az Egyesült Királyságban például azt javasolják, hogy lehetőleg hét évnél hosszabb Ideig senki ne szedje a tablettákat. Hazánkban több orvos – panaszmentesség esetén – nem tart szükségesnek semmiféle időkorlátozást. Magam azt ajánlom, hogy a kívánt gyermekszám elérése után térjenek át a másik korszerű módszerre, a méhbe helyezhető eszközökre.
Sok asszony bizonyára túl rövidnek tartja az ajánlott időszakot. De gondoljuk csak együtt végig a családtervezés hazai gyakorlatát. Átlagosan 18 éves korban kezdik a lányok a nemi életet. Ezt követően 28 éves korig szüli meg a nők 77%-a a kívánt 1-3 gyermeket. Egy-egy terhességre való felkészülés, majd maga a terhesség, a gyermekágy és a szoptatás időszaka 1,5 évet igényel. Tételezzük fel, hogy erre kétszer kerül sor; ez három év. Így a 18 és 28 év közötti 10 évből 3 évet levonva marad 7(csakúgy, mint az Egyesült Királyságban). Ez a 7 év jól megoldható a tablettákkal.
Gyakran kérdezik azt is, hogy vajon érdemes-e a tabletta szedése közben évente vagy kétévente 1-3 hónapos szünetet tartani. A jelenlegi orvosi álláspont szerint a válasz: nem. A szünetek ugyanis nem csökkentik a ritka mellékhatások előfordulásának gyakoriságát, ugyanakkor emelik a nem kívánt terhességek arányát, hiszen a védtelen szünetekben bekövetkezhet a nem kívánt fogamzás.
Különbséget kell azonban tenni egyrészt a korábban és napjainkban alkalmazott tabletták, másrészt az e gyógyszerekre érzékeny – ezért bizonyos betegségekre hajlamos – és nem érzékeny nők között. A jelenleg alkalmazott tabletták már csak 1,5%-át tartalmazzák az első tabletta sárgatesthormon-adagjának (9,86 mg helyett 0,15 mg-ot). A tüszőhormon dózisát is sikerült jelentősen (80%-kal) csökkenteni. Emiatt ma már sokkal ritkábban várhatók mellékhatások is. A hajlamosság kérdését viszont minden egyes mellékhatás esetén külön-külön kell tisztázni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás