Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Mezopotámia művészete és építészete

Mezopotámia művészete és építészete

A Mezopotámiai művészetnek és építészetnek sok kimagasló emlékét ismerjük .A Zikkurat a jelentősebb mezopotámiai városok templom negyedének a központja. Hét vagy kilenc szintet foglalnak magukba kétoldalt lépcsőfeljárókon lehet megközelíteni. A legfelső részén állt az isten szobra és itt végezték a szertartásokat is. Babilonban emelték a leghíresebb zikkuratot még időszámításunk előtt a második évezredben.
A Sztélé domborművekkel díszített kőoszlop vagy tábla. Narám Szín király folytatta I. Sarukkín hódítását,győzelmeit reliefekkel díszített dioritisztéléken örökítették meg a kor kézművesei. Az Akkád uralkodót méltóságteljes istenként ábrázolták, a táj elemit viszont csak jelzésszerűen mutatták be. Az eseményeket időrendben faragták bele az oszlopokba.
A Mezopotámiai művészet jellemző esztétikai kategória-rendszerében szemben az egyiptomiak által használt kecses formákkal ,a vaskosabb nyersebb,tömörebb formák domináltak. A domborművekben legtöbbször vadászatot vagy csatajelenetet láthatunk,míg a szobrokat inkább az uralkodókról és az istenekről mintázták. A bútorok Mezopotámiában a fa hiánya miatt hiánycikknek számítottak, egyes források szerint a cédrust Libanonból hozták,így a bútorok többségének csupán a szerkezetét készítették fából. A vázat arany és bronzlemezkékkel borították,és ornamentikában bővelkedő vereteket kisplasztikákat használtak díszítőelemként. Az építkezésekhez pedig úgynevezett égetett téglát használtak valamint a vályogot is alkalmazták nagy számban.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lakner bácsi gyermekszínháza

A gyermekszínház gyermekszereplőkkel működő budapesti színház. A gyermekszínház története az 1920-as évekre nyúlik vissza, a …

Hozzászólás