Kezdőlap / Tudomány / Mi a különbség a Balaton, és a tenger között?

Mi a különbség a Balaton, és a tenger között?

A Holt-tenger a világ legsósabb tengere, de valójában nem is tenger, inkább tó, hiszen a többi tengertől tízszer sósabb. Ami igazán különlegessé teszi, hogy konkrét lefolyása nincs, azonban folyamatosan után töltődik a csapadéknak köszönhetően. Így könnyen ki lehet találni, hogy a víz elpárolog, hiszen más nem lehetséges, de a párolgáskor a víz távozik, a só pedig ottmarad, ezért folyamatosan növekszik sótartalma.
A tengerek vízutánpótlásának nagy részét valóban a csapadékok adják, és az eső bizony sót is tartalmaz, bár igen csekély mennyiségben. A lehulló csapadék folyóvizekbe kerül, és a talajba is felszívódik. Ezután a víz a talajból, és a kőzetekből további sót, és ásványi anyagot old ki, ez pedig valamilyen tóba, vagy tengerbe jut el. De ezen kívül nem csak a felszíni vizek visznek ásványi anyagokat a tengerbe, az óceánokban, tengerekben lévő víz egyaránt kioldja az aljzatban levő kőzetekből, üledékekből a sót. Azonban az előző megállapítások ellenére a tenger vize még sem lesz egyre sósabb, viszonylag állandó, 3 százalékos sótartalommal rendelkezik. A tengerben levő só folyamatosan kiválik, és leülepszik a tengerfenékre, és sok tengeri élőlény pedig beépíti szervezetébe az ásványi anyagokat.
A Balaton vize is tartalmaz sót, hiszen a csapadék, a folyók, egyaránt szállítanak ásványi anyagokat a vízbe, azonban jelentősen kisebb a sótartalma, mint a tengereké. A különbség, hogy a Balaton vizében kicsi a látótávolság a rendkívül finom iszaptól, míg néhány részen a víz kristálytiszta. A tavak nagy része csak ideiglenes víztározó, melyek vize folyamatosan cserélődik a folyóknak köszönhetően. Így van ez a Balatonnál is, a Siónak, és a többi folyónak köszönhetően a vize két év alatt teljesen lecserélődik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás