Kezdőlap / Szabadidő és sport / Labdarúgás / Miért sikeres a spanyol válogatott?

Miért sikeres a spanyol válogatott?

Az elmúlt évek nemzetközi futballjában nem találhatunk a spanyol válogatottnál összetettebb, pontosabb, és eredményesebb csapatot, akik négy év alatt Világbajnokságot, és Európa bajnokságot nyertek volna. A csapat kulcsa vitán felül az, hogy a játékosok, akik jelenleg a csapat gerincét alkotják, már több év óta együtt játszanak, és végigjárták a korosztályos csapatok ranglétráját, és így kerültek be a válogatottba. Ennek az összeszokottságnak köszönhető, hogy a válogatott ilyen sikereket ér el. Az 1990-es, és 2000-res években Spanyolország inkább klubfutballban volt kimagasló, mivel még a válogatott ekkorra nem volt elég összetett, és a futballistái is más-más klubcsapatokban játszottak. Bár voltak nagy nevek, ezekben a válogatottakban, mint pl. Raúl, Morientes, Albeda, Canisares, de a sikerek minden nagyobb nemzetközi tornán elmaradtak. A 2008-as Európa bajnokság előtt már érezhető volt, hogy a spanyol válogatott sikeres lesz, mivel a gerincét adó játékosok már tapasztalt, sikereket elért fiatalok voltak. Az Európa Bajnokság megnyerése, majd később a Világbajnoki cím elhódítása is a friss, és lendületes játékban rejlett. Ha belegondolunk, és átnézzük a válogatott keretet, láthatjuk, hogy az állandó kezdő játékosok, három játékos kivételével mind az Fc Barcelónából kerülnek, és kerültek ki, mint pl. Puyol, Xavi, Iniesta, Pedro, Piqué. A másik spanyol nagy csapat, a Real Madrid egyedül a kapus posztot biztosítja, ami jól mutatja, hogy a spanyol klubfutball már szinte csak a Barcelónáról szól. Az elkövetkezendő években, valószínűsíthető, hogy a piros-aranyok ereje nem fog csökkenni, de mint mindenki felett, valószínű felettük is eljár majd az idő, és a következő generáció az évek múltán majd megmutatja mire képes.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Frank Rijkaard

A labdarúgást kedvelő embereknek biztos ismert Frank Rijkaard neve, aki az elmúlt évtized egyik legszéleskörűbb …

1 hozzászólás

  1. Már az első mondat hülyeség! Az elmúlt években az eddigi összes évet jelenti, és volt több olyan válogatott is, amely hasonló eredményeket ért el… Inkább akkor már az utóbbi években, de ez sem lenne igaz, mert nem is kell olyan messzire visszanyúlni az időben, hogy találjunk olyan válogatottat, amely pont EB-t és VB-t is nyert. Zinedine Zidane, Franciaország, 1998 évi világbajnokság, 2000-es EB. Mond valamit? Ráadásul 2006-ban is EB döntősök voltak, csak alulmaradtak az olaszokkal szemben, Zidane vs. Materazzi, nem rémlik?
    Kicsit elfogult a cikk, nagyon pro Barcás. A Spanyol válogatott szinte csak a Barcáról szól? A Real Madrid csak a kapusposztot biztosítja? Csak 3 kezdő játékos nem játszik a Barcában? Sergio Ramos melyik klubcsapatban játszik ha nem a Real Madridban? A spanyol válogatott jobb hátvédjei Real játékosok (Sergio Ramos, Alvaro Arbeloa), plusz a védelembe még ott van Raúl Albiol, aki nemrég kezdő volt még… A középpályán ott van Xabi Alonso szintén a Real Madridtól… Capdevila, Torres, Silva, Llorente, Mata, Navas, Javi Martínez. Egyikük sem Barca játékos, ha nem is mindegyikük kezdő, meghatározó játékosok. Silvánál tartva, volt csapattársa David Villa, aki igaz ma már a Barcában játszik, az EB és a VB idején még a Valencia játékosa volt, Cesc Fabregas pedig az Arsenálé. Az igaz hogy a spanyol válogatott gerincét Barca játékosok alkotják, és a játékuk is hasonló alapokra épít, de azért a spanyol válogatott nem = szinte csak a Barcelona… A szövetségi kapitányok is Madridiak (Aragónes – Atletico, del Bosque – Real).
    „valószínű felettük is eljár majd az idő, és a következő generáció az évek múltán majd megmutatja mire képes.” Ellentmondás a mondatban.
    Szinte minden válogatottban végigjárják a korosztályokat a játékosok. Nem csak az összeszokottságuk miatt ilyen sikeresek. Az előző években is voltak játékosok a válogatottban egy csapatból… Casillas, Salgado, Guti, Raúl-Moro csatárpáros… A Valenciából Marchena, Albelda, Joaquin, néhányan a jelenleg is Barcában játszók közül pl. Puyol, Xavi, Iniesta. A spanyol válogatott játéka azért ilyen egységes, mert minden korosztály ugyan azon az alapon, ugyan azzal a taktikával játszik a legfiatalabbaktól a nagy La Rojáig, és ez a nem mindegy. Néhány éve tették le az alapokat, most kezd ez megmutatkozni, nem csak a nagy válogatottban, de az alsóbb kategóriákban is a spanyolok viszik a prímet, legutóbb talán az U21-esek nyerték meg a VB-t. Nem mellékes az sem, hogy a kül. korosztályok edzői és megfigyelői is szorosan együttműködnek, és adnak tovább egymásnak mindent a játékosokról. Az alsóbb korosztályokban pedig már nem ilyen fölényes a Barca játékosok száma…

Leave a Reply