Kezdőlap / Társadalom / Hírek, érdekességek / Mire figyeljünk külföldi munkavállalás esetében?

Mire figyeljünk külföldi munkavállalás esetében?

Ha elhatározzuk, hogy bármelyik külföldi országba ki szeretnénk menni, dolgozni érdemes, és fontos, hogy alaposan tájékozódjunk mindenről, amely számunkra fontos lehet.
Szerintem a www.afsz.hu honlapon közvetített és hirdetett külföldi munkalehetőségekben teljes egészében meg lehet bízni.
Legfontosabb, hogy rendelkezzünk érvényes útlevéllel, és ezen felül minden ország különböző papírok beszerzését írja elő, ezért erről körültekintően érdeklődjünk.
Ha olyan hirdetést találunk ahol nagyon magas fizetést ígérnek már a kezdeti időre is, ne higgyük el, mert majdnem minden országban a kezdő magyar munkavállalóknak a minimálbért adják. Az persze természetesen igaz, hogy a nyugat-európai országokban ez az összeg a magyar minimálbér közel ötszöröse.
Ha munkaközvetítő által hirdetett állás kelti fel a figyelmünket, győződjünk meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatta-e magát annál a munkaügyi központnál, ahova területileg tartozik.
A magyarországi kormányrendelet előírja, hogy a közvetítő semmilyen ellenszolgáltatást, tehát pénzt nem szedhet a leendő munkavállalóktól, tehát figyeljünk erre nagyon, nehogy már a kiutazásunk előtt megkárosítsanak, vagy „csőbe” húzzanak.
Sajnos nyelvtudás nélkül nagyon nehéz lesz megértetni magunkat, illetve megérteni a külföldieket, ezért fontoljuk meg, hogy nyelvtudás hiányában vállaljuk-e a munkát, vagy először egy kicsit itt Magyarországon még elsajátítunk az illető ország anyanyelvéből. Arról is tájékozódni kell, hogy megéri-e majd az adózás szempontjából a külföldi munkavállalás, tehát hogyan kell adózni. A legfontosabb, hogy semmilyen személyes és hivatalos papírt (pl. személyi igazolvány, útlevél, adókártya) ne adjunk ki a kezünkből, sem a munkaközvetítőnek, sem pedig másnak. Célszerű még itthon fénymásolatokat készíttetni, és szükség esetén ezeket adni. Ha még egyáltalán nem voltunk külföldön dolgozni távol a családtól, akkor az a tanácsos, hogy ne egyedül vágjunk neki, hanem ismerősökkel, két-három személlyel, akik egyben átsegítenek a szülői szeretet és a család hiánya, vagyis a honvágyon, amely könnyen úrrá lehet rajtunk.
Nem utolsó sorban, de az is nagyon fontos, hogy vigyünk magunkkal elég pénzt, mert a legtöbb munkaadó nem fog előre fizetni, tehát valamiből élnünk is kell addig, amíg nem kapunk fizetést.
Mindezek figyelembe vételével, és ha mindent mérlegeltünk, pozitív döntést hoztunk, akkor irány külföld!

Ezt mindenképpen olvasd el!

KRESZ és kerékpár

A kerékpár is veszélyes üzem. Sajnos ennek több összetevője van, mint az autósok esetében. A …

Leave a Reply