Kezdőlap / Terhesség / Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Mit nem szabad enni és inni terhesség alatt

Nem igaz hogy terhesség alatt kettő helyett kell ennünk. Sokkal lényegesebb, hogy MIT együnk, nem az, hogy mennyit. Az ételek minősége a lényegesebb a terhesség alatti étkezésben.

Nem szabad enni/inni terhesség alatt:

Nyers, vagy nem teljesen átsült húsok: Ezek ugyanis a terhesség ideje alatt veszélyes. Például: tatár, steak ugyanis terhességre veszélyes baktériumokat és vírusokat tartalmazhat.

Nyers tojás: Addig főzzük a tojást, hogy ne maradjon lágy!

Hal: A kismamák kizárólag ellenőrzött halakat fogyaszthatnak. Kerüljük a sushi-t, mivel a hal, nyers.

Frissen facsart, pasztörizálatlan gyümölcslevek: Főként utcai árusoknál tartózkodjatok tőle. Ezek tartalmazhatnak úgynevezett coli baktériumot.

Pasztörizálatlan tejtermékek: A veszély forrása ebben az esetben listeriosis baktérium, mely a pasztörizálatlan tejtermékeknél a jellemző. Például ide tartozik a sajtok közül is pl. a camambert, fetasajt, vagy roquefort sajt, márványsajt, súlyos esetekben ez vetélést, koraszülést is okozhat.

Felvágott, virsli, húskonzerv, pástétom, vagdalt hús: Nagy mennyiségben található bennünk az úgynevezett Listeriosis nevű baktérium. 100 fokon történő újraforralás után azonban biztonsággal fogyasztható.

Alkohol: TILOS a legkisebb mennyiségben is, mert idegrendszeri fejlődési rendellenességet okoz. Emellett a sejtek fejlődéséhez szükséges oxigént von el, mely káros a magzat fejlődésére.

Gyógynövények, gyógyfüvek: Ezek a kismamák számára szintén kerülendők, mivel a gyógynövények hatása teljességgel még nem ismert.

Allergiát okozó ételek: Óvakodjunk tőlük!

Koffein: A legismertebb koffeines ital a kávé, de a teában és kólában is megtalálható. A koffein megzavarja a kalcium felszívódását, és a babát élénkíti, koraszüléshez is vezet. Csak túlzott fogyasztása esetén veszélyes.

Só: A terhesség ideje alatt a kismamák vérnyomása megemelkedhet, amelyet csökkentheti , ha az ételeket az anyuka kevésbé sózza.

Cukor: Nagy a terhességi diabétesz kialakulásának a kockázata, mely a kismamák 2-5%-nál fordul elő. Ezért terhesség alatt fogyasszunk kevésbé cukros ételeket, italokat.

Dohányzás: A dohányzó anyák magzata a dohányzás érösszehúzó hatása miatt csökken a méhlepényben a keringés, ezért mindig kisebb születési súllyal születnek és sajnos nő a születési rendellenességek száma is, és kutatások szerint csökken a baba intelligencia hányadosa is.

Drog: Agykárosodást idéz elő, illetve születés után a babánál súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek! Semmiképpen ne nyúljunk ilyen szerekhez!

Javaslat: Mindent főzzünk meg jó alaposan, a kész ételeket forraljuk újra és jól melegítsük meg, zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás