Kezdőlap / Terhesség / Alternatív szülés

Alternatív szülés

Ma már egyre több anyuka gondolkodik alternatív, hagyományostól eltérő szülési módszerekben.
Egyre népszerűbbek, hiszen természetesebb módon, otthonosabb környezetben jöhet világra csemetén.

Ha alternatív szülésben gondolkodunk, először is kell választanunk a helyet, ahol mindezt szeretnénk.
A legextrémebb viszont legmeghittebb is otthoni, saját környezetünk. Itt figyelembe kell vennünk, hogy nem biztos, hogy a legjobbat tesszük a babánkkal. Ha eleve komplikált volt a terhesség, egyáltalán nem ajánlott az otthoni környezetben való szülés. A babának vagy mamának bármi baja történhet a szülés alatt, és hiába a bábaasszony, felszerelés híján akár még tragédia is történhet….
Sokkal jobban ajánlottak a születés házak, ahol családias, otthonos környezetben adhatunk életet babánknak, vagy a tehetősebbeknek fenntartott magánkórházak, ahol akár 500-800ezer ft-ot is elkérhetnek a luxuskörnyezetért. De ha a hagyományosabb, megszokottabb helyet, vagyis a kórházat választjuk, legyen az egy bababarát kórház, ahol az újszülöttet nem választják el az édesanyától.
A következő felmerülő kérdés, ha a helyet eldöntöttük a „Hogyan?” kérdése. Milyen pozícióban szeretnénk szülni? Itt is sokféle lehetőség közül választhatunk manapság. Magyarországon legfőképp a vajúdás alatti pozíciók megválasztására van lehetőség. Úgy tartják, hogy az anyának jobb, ha saját igényei szerint választja ki, hogy melyik neki a legjobb testhelyzet. Lehet ülni, állni a bordásfal mellett, guggolni, labdán ülni…akár még vízben is vajúdhatunk, ami csökkenti a szülési és vajúdási fájdalmakat.
Ha mindezekről már van elképzelésünk, már csak azt kell eldönteni, hogy kivel szüljünk, ki legyen a segítőtársunk ezekben a gyönyörű percekbe, órákban.
Legtöbben a párjukat, vagy közeli rokonukat, édesanyjukat szeretnék maguk mellett tudni. Ő erőt és bátorságot ad a kismamának a szüléshez.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Leave a Reply