Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A szindikált eurohitelek

A szindikált eurohitelek

Elsősorban középlejáratú, biztosított vagy biztosítatlan hitelek, amelyeket kettő vagy több bank nyújt ugyanannak a hitelfelvevőnek azonos jogi dokumentáció felhasználásával. A futamidő egytől hét évig terjedhet (némely esetben, például autópálya projekt vagy hajóépítés finanszírozás során akár 15évig is) általában öt évnél nem hosszabb átlag futamidő mellett.
Változó kamatozás használatos, rendszerint LIBOR, EURIBOR, vagy forint esetén – BUBOR jegyzésekre alapozva. Ily módon az eurohitelek sok tekintetben középlejáratú kötvénykibocsátásra is emlékeztetnek.
A szindikált eurohiteleket bankokból alakult eseti szindikátusok nyújtják. A főszervező bank, vagy néhány főszervezőből álló bankcsoport hívja össze a szindikátust, elkészíti a hitel jogi dokumentációját és tevékenységéért kezelési jutalékot számít fel. E jutalékot azután, visszatartva belőle a főszervezői díjat, részvételi jutalék címén felosztja a szindikátusban vezető és alacsonyabb rendű funkciókat ellátó bankok között. A szindikátus bankjai a hitelt az elvállalt részesedésük arányában folyósítják.
A szindikált eurohiteleknek több változata ismert.

Hagyományos szindikált bankhitel:
Ebben a változatban ,,floating” kamatokat és fix lejárati határidőket alkalmaznak, összegét egyszerre vagy egy meghatározott igénybevételi periódus végén hívják le, visszafizetése a megállapodás szerinti időszakban esedékes. A kis létszámú főszervező csoport tagjai felosztják egymás között a feladatokat, megállapodnak a hitelfelvevővel a feltételekben és ezután más bankokat is behívnak a szindikátusba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply