Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Áruhitel

Áruhitel

Áruhitel a leggyorsabb és legegyszerűbb módon igénybe vehető hitel. Az áruhitel lényege az, hogy a vásárlás helyszínén ki kell választani a hitelre megvásárolható árut. A vásárlás helyszínén forma nyomtatványt kell kitölteni, amely a személyi adatokra és személyi körülményekre vonatkozik, valamint erről a nyomtatványról megismerhetők az adott üzlet, adott bank áruhitelére vonatkozó legfontosabb tudnivalók is. A nyomtatványból azonnal megismerhetők, hogy az áruhitel milyen feltételek mellett vehető fel. Az áruhitel nagyon elterjedt, a népszerű hitelek kategóriájába tartozó hitel, mert alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők is viszonylag könnyen hozzájuthatnak.
Az áruhitel kölcsönszerződés megkötéséhez általában szükséges dokumentumok a személyi azonosságot igazoló okmányok, esetenként munkáltatói igazolás, valamilyen közüzemi számla stb. Van olyan áruhitel, amely önerő befizetéssel vehető igénybe, de van olyan is ahol az önerő befizetés nem szükséges.
Ha minden irat és az önerő rendelkezésre áll megköthető az áruhitel szereződés és a megvásárolt áru haza is vihető. Az áruvásárlási hitelnél THM (teljes hitel mutató) értéke viszonylag magas. A hitelre vásárolt áru a futamidő végére sokkal többe kerül mintha nem hitelre vásárolták volna. Nem csak a termék árát kell megfizetnie a vásárlónak a hitel költségeit is ki kell fizetnie. A legtöbb esetben egy akció keretében áruhitellel vásárolt áru többe kerülhet a hitelt terhelő költségek miatt, mint egy másik ugyanolyan termék, amelyre az akció nem vonatkozott.
Mint minden más hitel esetén az áruhitel igénybevételénél is érdemes előre átgondolni, hogy mi a vásárlás tárgya mennyi az ára, mennyit kell majd a törlesztő részletekkel visszafizetni. Fel kell mérni a saját, és a család teherviselő képességét, elbírja-e a család költségvetése a részletfizetés terhét. Érdemes tájékozódni arról is, hogy melyik üzletben kedvezőbbek az ugyanolyan termékek árai. Utána kell nézni annak, hogy melyik bank hitele kedvezőbb az áruvásárlásra.
A vásárló előtt ismert a törlesztés időtartama, ismert a havi törlesztő részlet. A kettő ismeretében könnyen kiszámítható, hogy megéri e termék áruhitelre történő vásárlása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A lehívásos hitel

A lehívásos hitel keretösszege felett az ügyfél a futamidőn belül – amely általában automatikusan meghosszabbodik …

Leave a Reply