Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / Hitelekről általában

Hitelekről általában

Az emberek dolgoznak, családot alapítanak, terveik elképzeléseik vannak. Mindezek megvalósításhoz pénzre van szükségük. A napi szükségletekre elköltött pénz a megtakarítás. Nagyon sok esetben a megtakarítás kevesebb, mint a befolyt jövedelem, illetve egyáltalán nincs megtakarítás. A köznyelvben ez annyit jelent, hogy a család „feléli” a jövedelmét. A tervek megvalósításához pénz kell. A hitel pótolja ezt a pénzhiányt. A pénzkiadás hamarabb keletkezik, mint a pénz bevétel, tehát hamarabb elköltjük, mint megkeressük. A hitelek bármelyik fajtájáról is esik szó az a hitelt felvevőnek mindig többe kerül a hitellel történő vásárlás, mintha saját összegyűjtött pénzét költötte volna. Aki hitelt vesz fel, annak számolnia kell azzal, hogy neki kell megfizetni a hitellel járó költségeket, pl. kamatot, szerződéskötéssel járó díjakat, kezelési költségeket és még egyebeket is. A hitelek felvétele előtt mindig alaposan és körültekintően kell eljárni. Eldönthetjük, hogy takarékoskodunk, vagy hitelt veszünk fel. Át kell nézni a pénzintézetek hitelkínálatát. Számolni kell azzal, hogy a hitelfelvétel újabb terheket, kötelezettségeket jelent a hitelt felvevőnek.
A fogyasztói típusú hitelek a személyi kölcsön, áruvásárlási hitel, folyószámla hitel, hitelkártya. Az egyes hitel típusoknál fokozott odafigyelés kel következőkre.
Személyi kölcsön esetén figyelemmel kell lenni arra, hogy általában magasabb rendszeres jövedelem kell hozzá. Az áruvásárlási hiteleknél, az akciók feltételeire és a hitel időtartamára kell fokozott figyelmet fordítani. Folyószámla hitel esetén nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a hitel összegét a kamaton kívül más költség is terheli. Hitelkártyát csak a legvégső esetben ajánlatos használni, mert a hitelkártyával felvett hitelt a legmagasabb költség terheli, a visszafizetésre vonatozóan a legszigorúbb szabályok vannak, a határidők be nem tartása újabb költségeket ró a hitelt felvevőre.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A lehívásos hitel

A lehívásos hitel keretösszege felett az ügyfél a futamidőn belül – amely általában automatikusan meghosszabbodik …

Leave a Reply