Kezdőlap / Állatok / Vörös vari

Vörös vari

A vörös vari az egyik legnagyobb majomféle Madagaszkáron. Testhossza akár 56 cm lehet, amihez 62 cm-es farok tartozik, és körülbelül 4 kg-ot nyom. Puha, vastag bundája vörös színű, korábban a fekete-fehér vari egyik változatának tekintették, ma azonban külön fajnak számít. A vörös vari (Varecia rubra) rokonai közé tartozik a többi makiféle, például a gyűrűs farkú maki vagy az indri.
Nappal aktív, különösen estefelé lakomázik érett gyümölcsöket, fáról fár járva. A gyümölcs étrendje 75 százalékát teszi ki, elsősorban a fügét kedveli.
Általában 5-6 állatot számláló csoportban él, néha összeállnak nagyobb, 3o-as csoportokba is. Az állatok folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot, és jeleznek, amint megfelelő gyümölcsfát találnak.
Egymás hívásakor rekedt kiáltásokat hallatnak, míg a vészkiáltásoknak egészen kifinomult rendszerét használják. Más a kiáltás, ha a veszély forrása a földön, a fákon vagy a levegőben van. A vörös vari természetes ellensége többek közt a boa, sasfélék, sólyomfélék, és egy menyétféle állat.
Gyakran ikreket szül, de lehet akár 6 utóda is egyszerre. Ami szokatlan az az, hogy a kölyköket nem a hasán vagy a hátán hordozza az anya, hanem egy levelekből álló fészekben hagyja őket, amíg élelem után néz.
Az állatkertekben a fekete és a fehér lemurok mellett élnek, ezek a fajok megértik egymás jelzéseit, és ha meghallják az egyik vészkiáltását, akkor bekapcsolódnak. A vadonban ezek a fajok azonban nem ugyanott laknak, és nem is találkoznak.
A vörös vari Madagaszkár északkeleti részén, a Masaola- félszigeten él csupán. Veszélyezteti őket az esőerdők pusztulása, vadászata és befogása állatkereskedelem céljából. A Masaola Nemzeti Park 1997-ben alakult meg, reményt jelent a vörös variknak a fennmaradásra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Afrikai elefánt

Az afrikai elefánt a legnagyobb ma élő emlős. Két alfaja ismert: a szavannákon élő (Loxodonta …

Hozzászólás