Kezdőlap / Állatok / Kapibara

Kapibara

A tengerimalac rokona ez a világ legnagyobb rágcsálójaként számon tartott állat, vízidisznónak vagy úszódisznónak is hívják. A kapibara (Hydrochaeris hydrochaeris) zömök felépítésű, 55 kg körüli a súlya, testhossza eléri az egy métert. Színe barnás vagy vöröses. Szeme a feje tetejéhez közel helyezkedik el, így úszás közben jól kilát a vízből.
Nedves füves területeken él, folyókhoz közel., Dél-Amerika nagy részén megtalálható. Ideje jó részét a szárazföldön tölti, de ha kell, a vízbe menekül, ahol nagy ügyességgel úszik és merül alá. Lábujjai között úszóhártya feszül. Bár a levegőt csak néhány percig tudja benn tartani, sokáig a víz alatt maradhat rejtőzködve úgy, hogy csak az orrlyukai vannak ki a vízből. A nap legforróbb óráit is a vízben tölti.
Csoportokban él, melyeknek élén egy domináns hím áll, a család többi tagjai nőstények és fiatal állatok. Az állatok száma a csoporton belül 1o-1oo között változhat, de a 2o az általános. A száraz évszakban nagyobb csoportok verődhetnek össze a megmaradt víz közelében.
Változatos módon kommunikál, ugatással, füttyel, kattogással, morgással. A domináns hím orrán található illatmiriggyel jelöli meg területét.
Vemhessége körülbelül 13o nap, 2-8 utódot szül. A kis kapibarák már születésül után követik anyjukat, és tudnak enni, jóllehet 16 hetes korukban kerül csak sor az elválasztásra. A csoport többi nőstény tagja is segít a kicsik gondozásában.
Sok a természetes ellensége: anakondák, jaguár, puma, ocelot, sasok, kajmán kedvenc prédája. Így aztán a természetben 4 év körül van az átlagos élettartama, azonban a fogságban tartott kapibara 12 évig is elél.
A kapibara név jelentése a “füvek mestere” a guarani indiánok nyelvén, ugyanis a fűféléket kedveli leginkább. Mint a többi rágcsálónak is, metszőfoga állandó növésben van.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Grizzly

A grizzlymedve vagy grizzly a barna medve második legnagyobb termetű, Észak-Amerikában honos alfaja. Szürkemedvének is …

Leave a Reply