Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / MUNKAVÉGZÉS A GYES IDŐSZAK ALATT

MUNKAVÉGZÉS A GYES IDŐSZAK ALATT

Szerencsére a 2011. január 01-én létrejött új rendelet értelmében ismét három évig tart a GYES időszaka, mely alatt a szülő gyermeknevelési támogatást kap. Erre nagy szüksége van az édesanyának vagy az édesapának, mert egy pici gyermekkel nagyon sok probléma fordulhat elő. Sokszor nem is tudjuk hogy mi a baj, csak kisbabánk sírását hallgatjuk éjszakákon át és ringatással, simogatással próbáljuk megvígasztalni. Gyakori ebben az időszakban a megfázásos betegség, köhögés, orrdugulás és a hasfájás. Ha belázasodik a pici, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Könnyebb lesz a helyzetünk, ha már gyermekünk tud beszélni és közli velünk panaszaiit.
Sajnos a GYES-en levő szülő nagyon kis összegű segélyt kap, csak 28.500 Ft-ot. Ha két gyermek van, akkor ennek az összegnek a dupláját kapja kézhez. Ez a pénzösszeg megegyezik a mindenkori legkisebb öregségi nyugdijjal. Ebből a csekély pénzből azonban nem lehet megélni, hiszen egy kisgyermeknek nagyon sok dolgot kell vásárolni, ami lényegesen többe kerül mint a segély összege. Arról még nem is beszéltünk, hogy a szülőknek még a napi élelmet, ruhákat, cipőket is kell vásárolni saját részükre is és fizetniük kell a havi számlákat, mely nem csekély összeget képez. Ezen okból kifolyólag sok kismama már az első év után munkalehetőséget keres hogy több pénze legyen mindezen költségek fedezésére. A rendelet értelmében heti 20 órától 30 óráig terjedhet a szülő munkavégzése, de otthonában korlátlan ideig folytathat kereső tevékenységet a GYES-en levő anyuka vagy apuka.
A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos illetve ikergyermekek esetén a GYES-t igénybe vevő szülő a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül végezhet kereső tevékenységet. Az ikergyermekek esetében ha dolgozni megy a szülő, akkor csak az egyik gyermek után kap támogatást.
A mai nehéz gazdasági helyzetben még egy gyermeket is nehéz eltartani, ezért kevés anyuka vállalkozik több utód szülésére és nevelésére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szoptatási tápanyagigény

A szülészeti osztályokon a legtöbb helyen külön személyzet foglalkozik a gyermekágyas és külön az emlő- …

Hozzászólás