Kezdőlap / Reumás betegségek / Ne kényeztesse ízületeit!

Ne kényeztesse ízületeit!

A több ízületet érintő reumás gyulladás, az ún. sokízületi gyulladás vagy arthritis négyszer több nőt érint, mint férfit. Előfordulása 3-5 százalék körüli, főként a 30-50 éves korú népességet kínozza.
A betegségre való hajlam valószínűleg genetikus, tényleges kialakulásához azonban valamilyen kiváltó tényező – baktérium vagy vírusfertőzés – is szükséges. Ez beindít egy kóros immunreakciót, amelynek során a szervezet a saját ellenanyagait megkötő anyagot termel, ez az ún. reumafaktor. E két anyag összekapcsolódva lerakódik az ember különböző szerveiben (ízületi hártyában, erekben stb.), azok károsodását, gyulladását okozva.
Leggyakoribb a kéz ízületeinek megbetegedése, amely reggeli fájdalomban, merevedésben jelentkezik. Később a fájdalom fokozódik, állandósul, duzzanatok, súlyos esetben bütykök alakulnak ki.
Megbetegedhetnek a csukló, a könyök, a váll, a láb, a térd, a csípő ízületei, de a nyaki gerinc is. A betegségnek a mozgáskorlátozottságon kívül súlyos szövődményei is lehetnek, mint pl. a csontritkulás, keringési zavarok, szívizomgyulladás, zsibbadás, bénulás.
A diagnózis felállítását a látható szervi elváltozások mellett a röntgenvizsgálat és a reumafaktor vérből történő kimutatása segíti.
A betegséget gyógyíthatatlannak tartják, de megfelelő gyógyszeres kezeléssel, fizikoterápiával, gyógyfürdővel, rendszeres gondozással könnyíteni lehet a tüneteken, csökkenteni lehet a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot.
Egyes vizsgálatok szerint a gyógytorna, a víz alatti torna csodákat tehet ízületi panaszok esetén.
Egy reumatológus orvos frappánsan fogalmazta meg a mozgás szükségességét: “Ízületi problémákkal küszködőknek a mozgás fájdalmas, a mozgás hiánya végzetes, a helytelen mozgás káros, a helyes viszont gyógyít.” Ő legfőképp a jógát ajánlja betegeinek, mely megnyújtja és erősíti az izmokat, visszaállítja a deformálódott ízületek eredeti helyzetét. Felhívja a figyelmüket, hogy ne erőltessék túl magukat, ám azt se hagyják, hogy a betegség mozdulatlanságra kényszerítse őket.
Az otthon is alkalmazható gyógymódok közé sorolható az eukaliptuszolajos dunsztkötés, a halolajban található omega-3 zsírsav fogyasztása, a C-vitamin fokozott bevitele a szervezetbe, a megfelelő diéta, a növényi levekből álló böjtkúra.
A betegség lefolyása változó. Akadnak évekig, évtizedekig egészen enyhe stádiumúak is. Leggyakrabban azonban időnkénti heveny fellángolások mellett lassabban-gyorsabban romlik a beteg állapota. Kb. 10 százalékuk válik az idők folyamán mozgásképtelenné, rokkanttá, és szorul ápolásra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Reumás fájdalmak csökkentése

Gyerekkoromban, még csak idős emberektől hallottam, hogy fáj a válluk, térdük, fájnak az izületeik, és …

Hozzászólás