Kezdőlap / Tudomány / Növényi klónok

Növényi klónok

A kertészek már évszázadok óta növényi klónokat hoznak létre, valahányszor hajtást vágnak le egy muskátliról, rózsáról vagy bármilyen növényről. A gyökérről vagy szárról nyert dugványt-genetikailag, azonos egyedet- talajba, vagy komposztba ültetik, ahol hamarosan új növény fejlődik.
A modern tudományos technikák lényegesen megnövelték a klónozás alkalmazási körét. Napjainkban számtalan dugványozással nem jól szaporítható növényt szaporítanak ezzel a módszerrel.
Növények klónozásakor elsődlegesen a legszaporább vagy legmutatósabb fajt választják ki, hogy ezerszámra szaporítsák. Az eljárás első lépéseként az anyanövényből apró darabokat vágnak le. Ezt bárhonnan megtehetik, hiszen a növénynek minden egyes sejtje tartalmazza az új egyed kifejlődéséhez szükséges genetikai információt.
A dugványt olyan oldatba helyezik, amely minden szükséges kémiai tápanyagot tartalmaz. Az oldatban növekedési hormon is van, amely a dugvány sejtjeit osztódásra serkenti. A létrejövő növényi sejthalmaz nagysága átlagosan hathetenként megkétszereződik.
Végül a sejthalmazból apró, fehér, gömbszerű pontok, úgynevezett embrióidok vagy csírák képződnek. Idővel a csírák gyökeret eresztenek, hajtást fejlesztenek, megjelenésükben apró növényekre kezdenek hasonlítani. A komposztba történt óvatos átültetést követően a miniatűr egyedek annak az anyanövénynek a pontos hasonmásaivá fejlődnek, amelyről az eredeti dugvány származott. Az egész folyamat mintegy 18 hónapot vesz igénybe. E szövetkultúrának nevezett eljárást már jó ideje alkalmazzák az olajpálmák, ennek az értékes és elterjedt trópusi növényfajnak a klónozására, amelyből kozmetikumokhoz, margarinhoz és főzőolajhoz használatos sűrű olaj nyerhető.
Az összeültetett klónok azonos mértékben hajtanak és növekednek, azonos időben egyforma mennyiségű és minőségű olaj nyerhető belőlük. Termékenységük 30%-al nagyobb a magról szaporított egyedeknél, amelyek jelentős egyéni eltéréseket mutatnak.
Hasonló módszerekkel szaporítják a spárgát, ananászt, földiepret, kelbimbót, karfiolt, banánt, szegfűt, páfrányt, és még sok más növényt.
A szövetkultúra a lehető legkiválóbb növény több ezer hasonmásának előállítására való, de emellett segít a növényi vírusbetegségek kiszűrésében is, amelyek a magok közvetítésével általában nemzedékről nemzedékre öröklődnek. Az egészséges növény ezernyi egészséges klón előállítására használható.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás