Kezdőlap / Vitaminok / Ötletek a D-vitamin jobb hasznosításához

Ötletek a D-vitamin jobb hasznosításához

A D-vitamin napjainkra igen felértékelődött, az egyik legfontosabb vitaminként tartjuk számon. Ezért kell megbizonyosodnunk róla, hogy elegendő mennyiség jut-e a szervezetünkbe belőle. Sajnos egyre többen vannak, akik a D-vitamin hiányában szenvednek.
A D-vitamin beépüléséhez szükségesek az ultraviola sugarak. Naponta 15 percet kellene a napon töltenünk, testünk nagy részét szabadon hagyva. Ez legtöbbször nem megvalósítható, mert nem mindenki él olyan helyen, ami az év nagy részében napsütéses.
Az UVB sugárzás az ultraviola sugaraknak az egyetlen olyan tartománya, amely a D-vitamin képzését elősegíti. A napsugárzást manapság károsnak tartják és sokan rettegik. Ennek ellenére van oka annak, hogy a bőrünk lebarnul, eredetileg úgy vagyunk tervezve, hogy ki lehessünk téve valamennyi napsugárzásnak, de vannak, akik védettebbek a leégéssel szemben.
A szolárium hasznos lehet, különösen azoknak, akik idejük legnagyobb részét a lakásban töltik a hosszú telek alatt.
Nagyon fontos, hogy akár napról, akár szoláriumról van szó, ne tegyük ki magunkat túl sokáig a sugaraknak. Bőrünk színéhez és UV-érzékenységéhez mérten tartózkodójuk a napon, és ne hagyjuk, hogy a legenyhébb rózsaszín árnyalatnál jobban lefogja bőrünket.
Ha könnyen leégünk, egészítsük ki étrendünket likopinnal, ami nagy mennyiségben megtalálható a paradicsomban. A likopin egyfajta belső fényvédőként működik, hatására sokkal nehezebben égünk le. Az antioxidánsok eleve bizonyos fokú védettséget adnak az ultraibolya sugarakkal szembeni érzékenység esetén.
Napozás után jó, ha várunk a zuhanyozással néhány órát. Ugyanis a napsugarak hatására a bőr egy porszerű anyagot választ ki, amelynek be is kell szívódnia ahhoz, hogy D-vitaminná alakulhasson.
Nyáron jó, ha nem csak a kezünket és arcunkat érik a napsugarak, például lábunk és törzsünk is nagyon jó a D-vitamin képzéséhez.
Mivel a napsütés a D-vitamint a számunkra legjobb formában hozza létre, az étrendkiegészítő másodlagos forrás, de szükség lehet rá, hogy biztosan eleget kapjunk ebből a fontos vitaminból. A legjobban hasznosul az olajos kapszula, mert a D-vitamin zsírban oldódik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

C-vitamin

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav nagyon fontos szerepet játszik a sejtek felépítésének folyamatában. Részt …

Hozzászólás